Hirdetés
Környezetvédelem

A csanakiak is megmenthetik a gorillákat

Fotó: Pixabay
Zombai-Kovács Ákos
2021.07.01. 12:18

Mostantól a csanakiak is sokat tehetnek az afrikai gorillák megmentéséért. A városrész is csatlakozott ugyanis a Jane Goodhall Intézet programjához, melynek célja, a majmok élőhelyeinek megvédése, ezáltal pedig az állatok kihalásának megakadályozása. Ménfőcsanakon, négy helyszínen gyűjtik be az elhasználódott mobiltelefonokat, amiket egy csornai üzemben hasznosítanak újra. A bennük lévő koltán nevű anyag bányászata miatt, folyamatosan szűkül a kongói gorillák élettere, a visszagyűjtő akció ezt segíthet megakadályozni.

Hirdetés

A Kongó Demokratikus Köztársaságban bányásszák a koltán nevű ércet, amiből készül a tantál, amit aztán a mobiltelefonokba raknak bele. A koltán igen értékes, az afrikai államban nagy becsben tartják, de éppen ezért veszélyes is.

„A gorillák élőhelyeit veszélyezteti a koltán bányászat, ráadásul a kibányászott ércet őrző helyieket sokszor éri fegyveres támadás, így ha valaki visszagyűjti nekünk a használt mobilját, nem csak állat, de emberéleteket is menthet” – mondta a Győr Plusznak Sós Eszter.

Hirdetés

„A visszagyűjtött mobiltelefonokból egy csornai cégnél veszik ki a bennük lévő tantált, hogy azt aztán újra tudják hasznosítani” – tette hozzá a Jane Goodall Intézet helyi képviselője. Ménfőcsanak már számos jó és hasznos kezdeményezés indult, amiket a körzet képviselője is szívesen karol fel és támogat.

„Egy újságcikkben olvastam a mobiltelefon visszagyűjtési akcióról és azonnal az ügy mellé álltam, ahogy tudom segítem, bevontam több helyi boltot is, hogy minél több helyen tudjuk gyűjteni a gorillák megmentését szolgáló használt mobiltelefonokat” – fogalmazott Laczkovits-Takács Tímea.

„A Győri úti mezőgazdasági boltban, a gyógynövényboltban, a Malom úti élelmiszerboltban és a Győri úti kert- és öntözéstechnikai szaküzletben helyeztük ki a gyűjtődobozokat, kérem a csanakiakat, ezekbe vigyenek minél több, feleslegessé vált mobiltelefont” – zárta szavait a képviselő.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #környezetvédelem | #mobiltelefon |
likeold
a fb oldalunkat