Állatvédelem

A chip segít hazajutni

Fotó: Ács Tamás
Garamvölgyi Imre
2022.01.09. 20:07

Bár idén szilveszterkor sem rendezett a város tűzijátékot, az otthoni durrogtatásoknak köszönhetően ebben az évben is több tucat háziállat elkóborlását jelentették be az aggódó gazdik. Ezek egy része – hála a tettre kész önkéntesek munkájának és a regisztrált tarnszpondereknek – már hazajutott, ám sok kisállatot még mindig keresnek.

Hirdetés

Talán a 2020-as teljes tűzijáték tilalom okozhatta, hogy 2021 szilveszterén az átlagosnál is hangosabban ünnepelték a győriek az új évet. Mindezek mellett a hangoskodás ideje is kitolódott, hisz délután hattól folyamatosan lehetett hallani az otthoni tűzijátékok hangját városszerte egészen hajnali kettőig.

„Nagyjából 50 elkóborolt állatról szereztünk tudomást szilveszter éjjelén. Felkutatásukban nagy segítséget jelentett az önkéntes civil állatvédők áldozatos munkája. Kiemelkedik közülük a Szurkolók az Állatokért Egyesület tevékenysége. Állandó ügyeletet tartottak, sőt két gépkocsival folyamatosan járőröztek is. Összesen 39 kutyát sikerült befogniuk, ezek kilencven százaléka már haza is jutott, hiszen regisztrált chippel rendelkeztek.” – mondta Királyfi Péter a polgármesteri hivatal ellenőrzési referense.

A sorozatos villanőfények idegrendszeri sokkot is okozhatnak az állatoknál, idén két esetben kellett állatorvosi segítséget nyújtani e miatt epilepsziában szenvedő ebeknek. És végül idén sem múlt el tragédia nélkül az ünnep, a civil állatvédők jelentése szerint két kutyát vonat gázolt el, őket már nem tudták megmenteni.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #kutyachip | #kutyák | #szilveszter |