A backgammon bajnokai: világversenyre induló győri játékosokat támogat az önkormányzat

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.30. 17:25

A Széchenyi István Egyetem két képviselője is részt vesz ezen a nyáron a Stockholmban rendezendő backgammon csapat világbajnokságon. A győri önkormányzat örömmel támogatja a magyar válogatott fiatal tehetségeit, Máté Richárdnak és Kiss Dominiknak hatalmas segítséget jelent a patronálás céljaik elérésében. A játék egyébként 2021 óta választható sportági ismeretként a campuson, azóta közel 200 fő tanulta meg, a sakkhoz hasonló táblás, korongos kihívást.

Két évvel ezelőtt már nagy sikert könyvelhetett el a hazai backgammon csapat, az akkori, olaszországi világversenyen 18 országból az ötödik lett a gárda. Legalább így szeretnének szerepelni 2024-ben Svédországban a magyar delegáció kiválóságai, köztük két győri tehetség Máté Richárd és Kiss Dominik.

„Nagyon fontos számunkra az, hogy törekvéseinket a győri önkormányzat is segíti, hiszen 500 ezer forintos támogatást nyújtott a város. Nem áll sajnos még patronáló szövetség mögöttünk, de reméljük sikereink által a jövőben előrébb léphetünk. Szeretnénk magunkból kihozni a maximumot, ha a legjobb nyolc csapatba bekerülünk az számunkra már nagy dicsőség” – kezdte nyilatkozatát portálunknak Máté Richárd.

A Széchenyi István Egyetem sport és rekreációs központjának sportszervezője, backgammon oktatója elmondta: a korongos kihívás kompetenciái megegyeznek a sakkéval, egy ötezer éves perzsa játék, ami már a menedzsment campusra is bekerült tréningszerűen, hiszen nagyon sok az analógia az üzleti élet és a backgammon között. „Ez egy kurzus a campuson, egy szemeszterig tart, kétszer 20 fővel szoktuk elindítani. Immár a hatodik félév fejeződött be, így közel 200 hallgató ismerkedett már meg a játékkal. Szoktunk házi bajnokságokat rendezi, és májusban volt a negyedik Széchenyi Backgammon Kupa, ahol 3 ország 40 fővel képviseltette magát, a résztvevők harmadát a mi hallgatóink tették ki” – mesélte büszkén Máté Richárd.

Kiss Dominik gépészmérnök hallgatót több mint két éve bűvölte el a backgammon, édesapjával rendszeresen hódol szenvedélyének, de a baráti társaságban is többen rákaptak már a táblás társasra. „A stratégiát vegyíti az egyszerű szabályokkal, de persze szerencse is kell hozzá. Reméljük minél előrébb jutunk, cél, hogy a csoportkörből legalább tovább lépjünk. Nagyon sokat játszottunk, szerveztünk Győrben is versenyt, izgatottan várjuk” – mondta lelkesen a Győr+ Média érdeklődésére Dominik, aki nem mellesleg az egyetemi backgammon örökranglista élén tanyázik.

„Sok szempontból üzenetértéke van ennek a támogatásnak. A város próbál minden újszerű kezdeményezést felkarolni, most egy olyan világhírű játék kapcsán, melynek győri képviselői viszik a város jó hírét. Az egyetemmel való együttműködésünknek számos formája van, de azért is erős a városunk mert a különböző intézmények összefogva, közösen dolgoznak a sikerekért. Reméljük, hogy trófeával érkeznek haza a játékosok” – biztatta a versenyzőket Szeles Szabolcs, majd az alpolgármester a támogatást jelképező emléktáblát is átnyújtotta a Bisinger-teremben rendezett csütörtöki találkozón.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid