80 éve történt a holokauszt: gyászmegemlékezések Győrben

Németh Boglárka Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.07.07. 15:11

A győri zsidó temetőben emlékeztek vasárnap délelőtt a 80 éve történt borzalmakra, a győri zsidóság halálba hurcolására, ahol több mint 5000 ártatlan ember, köztük több száz gyermek vesztette életét. A gyászmisével egybekötött főhajtást a Győri Zsidó Hitközség szervezte.

A megemlékezés egy videóval kezdődött, amely az 1944-es évben készült képeket, videókat mutatott be, majd a holokauszt után újjáépített zsidó vallásközösség életképeiből láthatott a közönség egy összeállítást. 

Elsőként Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke emlékezett. “Győrben ma gyönyörűen felújított zsinagóga, gondosan ápolt zsidó temető, benne a mártírok emlékműve és a menház fémjelzi elődeink tevékenységét és a hitközség áldozatos munkáját. A város szellemiségét, kultúráját, gazdaságát építő, gyarapító zsidóság tevékenységének értékeit a győri polgárok emlékezete őrzi évszázadok óta. Nekünk kötelességünk tenni arról, hogy ez az emlékezet ne merüljön feledésbe és az utókor is legyen tisztában mindazzal, ami felmenőinkkel történt”– mutatott rá az elnök, aki arról is beszélt, hogy a 17 évesnél fiatalabb korosztály életét teljesen kioltották, így ők már nem gyarapíthatták a társadalmat. 

Prof. dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a 80 éve történtek fájdalma nem enyhül azóta sem, hiszen ő maga is 45 rokonát vesztette el, így májusban zarándokolt el Auschwitzba, amire így emlékezett: “Elmentem siratni a rokonaimat, valamint azt a több mint 5000 ártatlan győri áldozatot, akiket szülővárosom gettójában zsúfoltak marhavagonokba, hogy néhány napi keserves utazást követően ott leljék halálukat. Elmentem siratni azt a több mint 400.000 magyar zsidót, akiket a “végső megoldásként” nevezett népirtásban ott gyilkoltak meg. A holokauszt tragédiája, az emberéletekre alapozott jövő, gyarapodás, virágzás elvesztése is” – emelte ki a vezető. 

A külgazdasági és külügyminisztérium megbízásából dr. Sztáray Péter András, biztonságpolitikáért felelős államtitkár is részt vett az eseményen. “Szomorú párhuzamot vonhatunk a holokauszt és az Izrael államot tavaly októberben ért terrortámadás között, ami több mint ezer áldozatot követelt és a harcok azóta sem szűntek meg. Szijjártó Péter miniszter az elsők között, a leghatározottabban ítélte el a támadást és fejezte ki együttérzését. A terror mögött a Közel-Kelet népeinek elidegenítése, a béke perspektívájának ellehetetlenítése, a pusztítás kultúrája áll, az eredmény pedig mindkét oldalon ártatlan életek elvétele”– mondta el az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy Magyarország és a magyar kormány minden téren a béke pártján áll és minden háborút el kell kerülnünk a múlt eseményeiből tanulva.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket. “Az emlékezés nemcsak kötelességünk, hanem felelősségünk is, a túlélők történetei azok, amik ma is itt visszhangoznak, emlékeztetnek minket arra, hogy soha ne felejtsünk. A megemlékezésen sajnos már nincsenek velünk azok a túlélők, akik tanúként figyelmeztetnek arra, hogy velük is megtörtént az emberiség leggonoszabb tette. Győr egyetlen holokauszt túlélője ma 94 éves, kislányként deportálták Auschwitzbe, ezúton is kívánom neki, hogy maradjon jó egészségben szerető családja körében és legyen öröme a dédunokáiban”– számolt be a városvezető, aki köszöntötte többek között a Zsidó Világtalálkozó résztvevőit, akik közül többen túlélő családokból, Ausztráliából vagy épp Brazíliából jöttek városunkba és a fiatalokat is bevonták a megemlékezésbe. Elmondása szerint jó volt látni, hogy a győri polgárok az egyetemistákkal, középiskolákkal együtt tanulnak a múltból és tisztelik a jelent. 

A beszédeket követően Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi tartott istentiszteletet, ahol közreműködött Gara István, a Győri Zsidó Hitközség kántora is.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió