2900 milliárd forint jut a magyar mezőgazdaság fejlesztésére

Fotó és szerző: Pécskai István Fotó: NAK/Lévai Zsolt
2024.02.16. 10:45

Szakmai fórumsorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Az induló vidékfejlesztési pályázatokról tájékoztatták a gazdákat. A résztvevők megvitatták az uniós közös agrárpolitika legfontosabb részleteit.

A NAK kezdeményezésének is köszönhetően a kormány a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozást. Ez a történelmi forrásbővítés azt eredményezi, hogy 2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére.

,,Ennek csak egy kisebb része, 600 milliárd forint az uniós támogatás, a nagyobb része, 2300 milliárd forint a hazai költségvetésből érkezik. Ebből elég jól látszik, az uniós tagországok kormányai hogyan állnak hazájuk mezőgazdaságához. Miközben a németek elveszik a pénzt a gazdáiktól, addig mi soha nem látott forrásokból gazdálkodhatunk. Fontos, hogy lássuk, jó esély van indulni ezeken a pályázatokon” – árulta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A szakember az ukrán-orosz háború hatásairól is szót ejtett.

,,A világ az ukrán háború, és arra adott hibás, átgondolatlan uniós válaszok hatására pillanatok alatt megváltozott, alkalmazkodni kell a gyökeresen átalakult piaci környezethez. Ezért kulcsfontosságú, hogy a gazdák, az erdőgazdálkodók, illetve az élelmiszeripar szereplői minél jobban kihasználják a vidékfejlesztési forrásokban rejlő lehetőségeket, és ezzel javítsák hatékonyságukat, nyissanak a több lábon állás irányába” – fogalmazott Győrffy Balázs.

Idén februártól egyébként közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdet meg az agrártárca. Ennek révén a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira. Legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszertermelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről.

A támogatások hatékony lehívását segítik azzal, hogy február közepétől április közepéig a MAGOSZ-szal együttműködésben országszerte mintegy 70 fórumot szerveznek. Emellett kiadványokat is készítenek. Szeretnék, hogy mindenki átlássa a lehetőségeket, és élni tudjon a történelmi forrásbőség nyújtotta eséllyel.

,,Célunk, hogy hálózatunkat kiterjedt képzési programokkal, illetve informatikai fejlesztésekkel is megerősítve teljes körű segítséget nyújtsunk minden arra igényt tartó gazdának a támogatásokhoz kötődő adminisztratív feladatok elvégzésében. A megerősített falugazdász-hálózattal ott leszünk, ahol szükség lesz ránk. Szakmai és technikai segítséget fognak nyújtani minden hazai gazdálkodónak, hogy sikeresen megfeleljenek az új elvárásoknak, és a legjobb döntéseket hozzák meg a támogatások igénylésekor” – mondta Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke.

Hozzátette, az idei tapasztalatok is mutatják, nagy szükség van a falugazdák segítségére. Jó, hogy meghosszabbították az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) benyújtási határidejét, és jelentősen könnyítették a beadást, mert a szoftver sajnos szinte egyáltalán nem működött, és jelenleg is vannak problémák.

,,A legfontosabb feladat az volt, hogy a mai napig minden érintett gazdálkodó hozza létre a 2023-as elektronikus gazdálkodási naplót, és akiknek vállalásai alapján előírás (pl. AKG, ÖKO), azok töltsék fel a tápanyaggazdálkodási tervet. Remélem, ezt mindenki megtette” – mondta Németh Gergely.

Kapcsolódó témák: #agrárium | #agrárpolitika | #gazda | #mezőgazdaság |