20 millió forintért építenek új járdákat Szabadhegyen

Fotó: Vig Norbert
Pécskai István
2022.10.06. 13:48

Állami támogatásból építenek új járdákat Győr-Szabadhegyen. A Lepke utcában (az Aulich és a Vak Bottyán utca közötti szakaszon), illetve a Szabadi utcában, a Csortos Gyula utcai kereszteződésnél 100-100 méter hosszan készül új járda.

Előbbi 9,5, utóbbi 10,4 millió forintba kerül, s állami támogatásokon belüli átcsoportosítások segítségével finanszírozzák. Mindkét utcában járdaszakasz hiánya miatt panaszkodtak a környéken lakók, így égető problémát sikerült orvosolni.

,,Időnként felvetődik, hogy a polgármesteri viziteknek mi az értelmük. Most pont egy olyan helyszínen vagyunk, amelyen korábban egy, a lakók által kitaposott sáv, az utca végében pedig gyakorlatilag egy dzsumbuj volt. Mellettünk egy nagyon forgalmas szakasz, illetve egy óvoda található, s a fűben kitaposott ösvényen jártak az emberek a gyerekekkel. Diligens Tibor képviselő úr kérte, hogy oldjuk meg a járda helyzetét. Amikor a Kuopio-parkkal kapcsolatban elkezdtük kiválasztani a közbeszerzésre a kivitelezőket, sikerült több száz millió forintot megspórolnunk a támogatásból. Kértünk rá engedélyt, hogy ezt az összeget át tudjuk csoportosítani, hiszen Szabadhegyen nagyon sok az út- és a járdaprobléma. Kara Ákos képviselő úr tájékozott ebben a kérdésben is, s a lakók kérését figyelembe véve meg lehetett határozni a prioritásokat. Ez a mostani az egyik olyan probléma volt, ami előkerült a polgármesteri viziten, s sikerült megoldanunk. Lépésről lépésre haladunk ebben a nehéz helyzetben is” – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki a Szabadi utcai fejlesztésről elmondta, ebben az esetben is több évtizedes problémát kellett orvosulniuk. Hozzátette, azért kéri például, hogy több parkolót építsenek az előírtnál, mert kevés van belőle.

Kara Ákos országgyűlési képviselőnek komoly szerepe van benne, hogy a fejlesztések létrejöttek.

,,Országgyűlési képviselőként az itt élő emberek biztonságáért, a város, illetve az egész térség fejlesztéséért dolgozom mindennap. Szabadhegyen két olyan fejlesztést tudunk megvalósítani kormányzati forrásból, ami az emberek mindennapi életét megkönnyítik. Fontos, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg Győrben és a térségben, amelyek a családok mindennapjait segítik. Polgármester úr és Diligens képviselő úr kérte, illetve a fogadóórámon a szabadhegyi és a kismegyeri lakók is jelezték, hogy fejlesztésekre van szükség, amelyekhez kormányzati forrást tudtunk átcsoportosítani. Fontos, hogy az emberek mindennapi életét segítsük” – emelte ki Kara Ákos.

Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója hangsúlyozta, régóta fennálló problémát sikerült megoldaniuk a Lepke utcában és a Szabadi úton.

,,Folyamatosan nő a forgalom, ezért nagy szükség volt a járdára mindkét szakaszon. Kényelmes, széles járdát sikerül létrehozni aszfalttal, egyszerű pályaszerkezettel, két rétegben. A szegélyt is kicseréljük, hogy tartós, jó minőségű burkolat legyen” – nyilatkozta Prédl Antal.

Főleg az újonnan épült társas- és családi házak lakói fogalmazták meg hiányérzetüket. A megnövekvő forgalom miatt az átkelés az egyik oldalról a másikra nehézséget okozott, amit most elhárítottak.

,,Örömteli, hogy pont került az ügy végére. Nagyon forgalmas környékről van szó, sűrűn látogatott közintézmények vannak a környéken. Mindenképpen szerettük volna elérni, hogy biztonságos legyen a közlekedés, s a gyalogosok ne az úttestet használják” – jelentette ki Diligens Tibor önkormányzati képviselő.

Amennyiben továbbra is száraz marad az időjárás, a jövő héten használatba adják az új járdaszakaszokat.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #építkezés | #fejlesztés | #híradó | #járda |