Szarka Zsófi konyhája

Török tejberizs mandarin kompóttal

Fotó: Szarka Zsófi konyhája
Szarka Zsófi
2019.11.10. 08:35

Valójában bármilyen tejberizs mennyei, csak száraz ne legyen. A török éttermekben kapható édesség kifejezetten krémes, ezért ezt a receptet kerestem meg.

A török édességek híresen édesek. Színes, cukrozott aszalt gyümölcsökkel, cukorkákkal, süteményekkel várják az ünnepnapokat arrafelé, hiszen leginkább akkor fogyasztják ezeket. Nem véletlenül, mivel nagyon hizlalnak és nem túl egészségesek, azonban hozzá lehet szokni, mi több rá is lehet szokni. A tejes desszerteket viszont azért kedvelem, mert variálhatók és nem feltétele a fehér kristálycukor. Ezért ezt a török tejberizst kevésbé édesen, de ugyanolyan krémesen készítettem, alaposan megsütve a tetejét, ahogy a gyorséttermekben kapom. Azonban, hogy valami sajátos is legyen az ételben, az eredeti tejberizs receptje mellé készítettem mandarin kompótot, ami édes-savanykás és kesernyés is egyben, és is nem hinnénk, mennyire tökéletes párost alkotnak ők ketten.

Bevásárló lista:
100 g rizs (gömbölyű szemű)
100 ml víz
1 liter tej
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
2 ek eritrit vagy más édesítőszer
2 db tojássárgája
2 ek étkezési keményítő
fél vaníliarúd

Mandarin kompót:
5 db mandarin
2 ek eritrit
1 db citrom leve

Elkészítés:
A rizst felteszem a vízzel főni addig, amíg magába nem szívta az összes nedvességet. Ekkor hozzáöntöm a tejet, az édesítőszert és a vaníliarudat, sót. Folyamatosan kevergetve megvárom, amíg felforr és attól számítjuk a 10 perc főzési időt. Amikor letelt, egy másik tálkában kikeverem kevés tejjel a keményítőt, a tojásokat és hozzáöntöm.

Kisebb sütőformákba töltöm, ami lehet suflé vagy jénai is. Megszórom a tetejét a vaníliás cukorral és előmelegített, 180 fokos sütőben 50-60 percig sütöm.

Akkor van készen, amikor a tetején már sötétbarna foltok jelennek meg.

A sütő bemelegítésénél érdemes egy vízzel lévő sütőtálat, tepsit betenni, hogy gőzben süljön majd a tejberizsünk, ettől kapja meg a kissé habos, könnyed állagot.

A mandarin kompóthoz a mandarint pucolom, gerezdekre szedem, de nem vágom, hogy a hártyája rajta maradjon. Egy egész citromot 2 ek eritrittel vagy cukorral felforralok és beleteszem mandarin gerezdeket, felforralom és ebben kihűtöm.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |