Szaftos sertés lapocka

Szarka Zsófi
2020.03.07. 18:35

Divatos és hangzatos a „pulled pork” étel, azaz tépett sertés. Egyre több burger és szendvics kapja meg töltelékként, de nem is tudjuk, hogy mennyire egyszerű is ez a húskészítés.

Valójában csak egy kis időzítés szükséges hozzá, és bármilyen kezdő, sőt, teljesen gyakorlatlan háziasszony vagy háziúr sikeres lesz ezzel a recepttel. Nincs más dolgod, mint követni a receptet és kivárni, amíg az étel elkészül. Ez egy lassú főzési folyamat, teljesen légmentesen lezárva, hogy a gőz kezelje a húst, aminek ettől hatalmas zamatmennyisége marad. Fontos, hogy teljesen sovány húsból készítsük ezt, a legideálisabb a sertés részei közül a lapocka, amit szépen körbeölelnek a zsírrétegek. Készíthetjük bármilyen más, csirke-, bárány- vagy marhahúsból is, ugyanilyen omlós végeredményt kapunk.

Bevásárló lista:

  • 1,5 kg sertés lapocka
  • 200 ml sör
  • 300 ml víz
  • 5 db babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 db alma
  • 1, 5 ek só
  • 15 db egész fekete bors

Szükséges: lefedhető sütőbe való tál vagy magas falú sütőedény

Elkészítés:
A húst alaposan besózom minden porcikáján és egy pár órára vagy éjjelre a hűtőbe teszem, letakarva. Másnap magas falú sütőedénybe teszem vagy egy öntött vas, fedéllel rendelkező edénybe, amit betehetek a sütőbe szintén. Belehelyezek minden zöldséget meghámozva – ezeket a zöldségeket akármilyen más zöldekre is felcserélhetjük, de szerintem ezektől isteni -, majd a fűszereket és folyadékokat. Bevizezek egy sütőpapírt, ráteszem fedésnek, majd egy réteg alufóliát is,  és ere jön a fedő. Amennyiben nincs fedő, még egy réteg alufóliát teszek és a széleit igyekszem minél légmentesebbre lezárni. A sütőt 140 fokra melegítem és 3.5 órára beidőzítem, hogy süljön meg szép lassan. Kilónként 2 órát számolok általában ezen a hőfokon.

Miután elkészült, míg forró, két villával „széttépem” és a szaftjával locsolom. A megmaradt zöldséges szaftból a fűszereket kiszedem, leturmixolom, vagy csupán a levét visszaforralom még 2 órán keresztül és vajat keverek hozzá. Tehát, bármilyen szószt készíthetek, de egy krumplipürével is tökéletes.

Fontos: A húst alaposan kell becsomagolni, hogy a gőz ne jusson ki az edényből!

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |