Hirdetés
Győr+ Konyha

Káposztaleves lepénnyel

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.03.17. 06:56

Az egészségügyi helyzetre való tekintettel és az ebből kifolyólag elrendelt korlátozásokat tekintve egy „Gazdaságos konyha” rovatot indítok, amiben tápláló, egyszerű és pénztárcakímélő ételötleteket publikálok. Ezzel segítve a karantén ideje alatt az alapanyag-beosztást és az egészséges táplálkozást.

Hirdetés

Ezt a káposztalevest húsos és húsmentes verzióban is készítem, mert nagyon laktató, vitamindús és a tejfölös levesekhez imádjuk a lepényeket ropogtatni.

Léteznek ezek a bizonyos „szombati menük”, ahogy anyukám szokta mondani: „Lehet mellette takarítani, házimunkát végezni, megfő magától.” Ilyen étel ez is, csak az elején és a végén kell gondoskodni róla, de a kettő között van szabad két óránk, hogy bármi mást is készítsünk.

Hirdetés

Sok levest kell fogyasztanunk az immunrendszerünk erősítésére, és nem tudom elégszer javasolni, hogy egy jó kis trükk és csel a folyadékbevitelre, az a leves.

Finom, laktató és sok zöldséges, ez kell most a szervezetünknek, amit fokozni csak egy friss fokhagymás meleg lepénnyel lehet.

Bevásárló lista:

Káposzta leves (4 főre):

200 g savanyú káposzta

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

fél karalábé

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

10 szem fekete bors

2 db babérlevél

300 g húsos sertés levescsont

1 db sütnivaló kolbász

250 ml tejföl

Rántás: 2 ek olaj+ 1 kk liszt +1 ek őrölt pirospaprika + 1 gerezd reszelt fokhagyma

Lepény:

300 g rozsliszt

300 g sima búzaliszt

300 ml langyos víz

fél csomag szárított élesztő

1 ek olívaolaj

1 kk só

Lekenéséhez: 2 ek olaj+2 gerezd fokhagyma+fél kk só+szárított bazsalikom

Elkészítés:

Húsleves alapot készítek, amennyiben a húsos verziót választom. Közepes méretű fazékban 3 liter vizet felteszek főni egy egész hagymával, a húsos csontokkal és a zöldség felével, valamint a borssal, babérlevéllel. Másfél órán át főzöm lassú tűzön, majd hozzáadom a zöldségeket karikázva, kockázva. Újabb fél órát főzöm, majd jöhet bele a savanyú káposzta, amit mindig kicsit apróbbra vágok, mielőtt beleteszem, hogy könnyebben lehessen később kanalazni. Belekarikázom vékony szeletekben a hűtött kolbászt – mert hidegen könnyebb szeletelni -, főzöm 20 percen keresztül.

Készítek egy kis lábasban rántást: 2 ek olajon 1 kk lisztet pirítok, hozzáadom az őrölt pirospaprikát, elkeverem és amikor levettem a tűzről, hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát még. Ezt öntöm bele a levesbe. Amikor felforrt, készen vagyok és a tűzről levéve sok tejfölt keverek hozzá vagy a tányérban kimert leveshez kínálom.

Húsmentes verzió:

A különbség csupán a leves indításában rejlik. Nem vízbe teszem fel főni a zöldségeket, hanem felkockázom a hagymát, fokhagymát és kevés olajon, esetleg egy kis vajon megdinsztelem, ehhez adom a kockázott zöldségeket, 1 kk liszttel szórom meg, majd pirospaprikával és felöntöm vízzel, így főzöm, lassú tűzön 1 órán át. Ezután jöhet a savanyú káposzta.

Fokhagymás lepény:

A szárított élesztőt elkeverem 300 ml langyos vízzel és 1 kk cukorral, hozzászitálok annyi lisztet, hogy egy gombóccá álljon össze, majd hozzáadom az olajat és a sót. Gombóccá gyúrom, letakarom, 35 percig kelesztem meleg helyen. Utána 8 darabra osztom és olajos kézzel kis lepényeket formázok belőle. A közepét derelyevágóval berácsozom, de csak lazán, nem vágom el. Sütőpapíros tepsire teszem, megszórom egy csipet bazsalikommal vagy kakukkfűvel. A sütőt előmelegítem 200 fokra és a lepényeket 15 percig sütöm, pirulásig. Amikor kiveszem a sütőből, lekenem az előre elkészített fokhagymás olajjal és megsózom.

Fokhagymás olaj: 50 ml olaj+ 2 gerezd reszelt fokhagyma

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat