Győr+ Konyha

Káposztaleves lepénnyel

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.03.17. 06:56

Az egészségügyi helyzetre való tekintettel és az ebből kifolyólag elrendelt korlátozásokat tekintve egy „Gazdaságos konyha” rovatot indítok, amiben tápláló, egyszerű és pénztárcakímélő ételötleteket publikálok. Ezzel segítve a karantén ideje alatt az alapanyag-beosztást és az egészséges táplálkozást.

Ezt a káposztalevest húsos és húsmentes verzióban is készítem, mert nagyon laktató, vitamindús és a tejfölös levesekhez imádjuk a lepényeket ropogtatni.

Léteznek ezek a bizonyos „szombati menük”, ahogy anyukám szokta mondani: „Lehet mellette takarítani, házimunkát végezni, megfő magától.” Ilyen étel ez is, csak az elején és a végén kell gondoskodni róla, de a kettő között van szabad két óránk, hogy bármi mást is készítsünk.

Sok levest kell fogyasztanunk az immunrendszerünk erősítésére, és nem tudom elégszer javasolni, hogy egy jó kis trükk és csel a folyadékbevitelre, az a leves.

Finom, laktató és sok zöldséges, ez kell most a szervezetünknek, amit fokozni csak egy friss fokhagymás meleg lepénnyel lehet.

Bevásárló lista:

Káposzta leves (4 főre):

200 g savanyú káposzta

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

fél karalábé

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

10 szem fekete bors

2 db babérlevél

300 g húsos sertés levescsont

1 db sütnivaló kolbász

250 ml tejföl

Rántás: 2 ek olaj+ 1 kk liszt +1 ek őrölt pirospaprika + 1 gerezd reszelt fokhagyma

Lepény:

300 g rozsliszt

300 g sima búzaliszt

300 ml langyos víz

fél csomag szárított élesztő

1 ek olívaolaj

1 kk só

Lekenéséhez: 2 ek olaj+2 gerezd fokhagyma+fél kk só+szárított bazsalikom

Elkészítés:

Húsleves alapot készítek, amennyiben a húsos verziót választom. Közepes méretű fazékban 3 liter vizet felteszek főni egy egész hagymával, a húsos csontokkal és a zöldség felével, valamint a borssal, babérlevéllel. Másfél órán át főzöm lassú tűzön, majd hozzáadom a zöldségeket karikázva, kockázva. Újabb fél órát főzöm, majd jöhet bele a savanyú káposzta, amit mindig kicsit apróbbra vágok, mielőtt beleteszem, hogy könnyebben lehessen később kanalazni. Belekarikázom vékony szeletekben a hűtött kolbászt – mert hidegen könnyebb szeletelni -, főzöm 20 percen keresztül.

Készítek egy kis lábasban rántást: 2 ek olajon 1 kk lisztet pirítok, hozzáadom az őrölt pirospaprikát, elkeverem és amikor levettem a tűzről, hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát még. Ezt öntöm bele a levesbe. Amikor felforrt, készen vagyok és a tűzről levéve sok tejfölt keverek hozzá vagy a tányérban kimert leveshez kínálom.

Húsmentes verzió:

A különbség csupán a leves indításában rejlik. Nem vízbe teszem fel főni a zöldségeket, hanem felkockázom a hagymát, fokhagymát és kevés olajon, esetleg egy kis vajon megdinsztelem, ehhez adom a kockázott zöldségeket, 1 kk liszttel szórom meg, majd pirospaprikával és felöntöm vízzel, így főzöm, lassú tűzön 1 órán át. Ezután jöhet a savanyú káposzta.

Fokhagymás lepény:

A szárított élesztőt elkeverem 300 ml langyos vízzel és 1 kk cukorral, hozzászitálok annyi lisztet, hogy egy gombóccá álljon össze, majd hozzáadom az olajat és a sót. Gombóccá gyúrom, letakarom, 35 percig kelesztem meleg helyen. Utána 8 darabra osztom és olajos kézzel kis lepényeket formázok belőle. A közepét derelyevágóval berácsozom, de csak lazán, nem vágom el. Sütőpapíros tepsire teszem, megszórom egy csipet bazsalikommal vagy kakukkfűvel. A sütőt előmelegítem 200 fokra és a lepényeket 15 percig sütöm, pirulásig. Amikor kiveszem a sütőből, lekenem az előre elkészített fokhagymás olajjal és megsózom.

Fokhagymás olaj: 50 ml olaj+ 2 gerezd reszelt fokhagyma

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Szarka Zsófi Konyhája |