Szarka Zsófi Konyhája

A tökéletes túrótorta

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.01.22. 08:13

Szerintem a legfontosabb ennél a süteménynél, hogy a lehető legkrémesebb legyen a vaníliás-citromos íze mellett. A tetején maracuja látható, apró kis magokkal és a jól ismert, ám sokszor beazonosíthatatlan édes-savanykás illattal.

Írtam már a rovatban a maracujáról, hogy szinte minden sárga színű üdítőitalban, joghurtban ezt az ízt érezzük. Akár egy tökéletes, természetes ízfokozónak is nevezhetnénk. A boltban passion fruit vagy maracuja néven találjuk, az avokádó, lime környékén. Sötét lila, pingpong labda nagyságú és akkor érett, ha kicsit göröngyös a külseje, de nem puha és beesett. Kettévágom, kikanalazom a belsejét a magházzal együtt, hiszen minden ehető benne. Turmixokba is tökéletes, de limonádét is egyszerűen ízesíthetünk vele. Visszatérve a tortára, rengeteg típust kóstoltam már, több nemzet konyhájától is, de ebben egyszerűen most felejthetetlen arányok lettek. Nem is ragozom tovább, inkább közreadom a receptet.

Fotó: Szarka Zsófi

Bevásárló lista (20 cm átmérőjű tortaforma):

  • 500 g túrókrém (krémes túró)
  • 250 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 2 ek cukor (vagy eritrit)
  • 200 ml habtejszín (33%)
  • nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja + pár csepp leve
  • 5-6 db édes keksz az aljának

Maracujazselé:

  • fél citrom leve,
  • 1 kk cukor,
  • 1 kk porzselatin,
  • 2-3 db maracuja

Eszközök: tortaforma, mixer, magas falú tepsi

Fotó: Szarka Zsófi

Elkészítés:

A tejszínt habbá verem egy edényben és félreteszem. Egy másik edényben felverem az egész tojásokat a cukorral, hozzáadom a túrókrémet, mascarponét és alacsonyabb fokozaton, de továbbra is kézi mixerrel alaposan kikeverem. Jön hozzá a só, citrom és a vanília és egy újabb keverés. Szilikon spatulára váltok és hozzákeverem a felvert tejszínhabot a túrókrémhez.

A tortaformát nem vajazom, nem kell sütőpapír sem, csak a kekszet apróra tördelem és belemorzsolom, éppen csak azért, hogy legyen alja a nagy krémtúró szeletnek.

Ráöntöm a krémet óvatosan, elsimítva a tetejét.

A tipp, amitől isteni:

Egy magasabb falú tepsibe beleteszem a tortaformát és 1 liter vizet köréje öntök. Előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőbe teszem és 55 perc alatt megsütöm.

Akár a sütőben is hagyhatom, ha lejárt az idő, vagy kiveszem, lefedem és csak 8 óra múlva fogyasztom. Érdemes este készíteni és reggelre fenséges desszerttel indítjuk a kávét.

A maracujazselét tálalás előtt 10 perccel is elég rátenni, hamar megdermed. Kikaparom a gyümölcsök belsejét egy kis fazékba, hozzáadok 1 kk cukrot, a citrom levét és a zselatint, alaposan kikeverem és forralásig főzöm. Evőkanalanként öntöm a torta tetejére, a szélekre is jutva.

Kisokos: mindent kimérve készíts magad köré, a sütőt pedig melegítsd elő egy kis vízgőzzel. Így 8 perc alatt elkészítheted a tortát a sütéshez.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |