Győr+Konyha

A tökéletes piskótatekercs

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.06.07. 08:00

Ezek az egyszerű klasszikusok a kedvenceim akkor, amikor csak leülnénk egy hosszú, barátnős kávézásra vagy egy beszélgetős családi ebédhez.

A legfontosabb, hogy annyi krém legyen benne, amennyi a piskótarész vagy egy kicsit több. Egy alap citromkrémes piskóta, amihez bármilyen lekvárt, idénygyümölcsöt ehetünk.

Ezek az egyszerű klasszikusok a kedvenceim akkor, amikor csak leülnénk egy hosszú, barátnős kávézásra vagy egy beszélgetős családi ebédhez. Ne terelje el a figyelmet a színes cukormáz, a különböző ínyenc ízvariációk. Csupán két mondat között, mindenki diszkrét mosollyal nyugtázza: Ez az, ami a legjobb most nekem. Pont ilyen ez a könnyed, házi tojásból készült piskóta, mascarponéval. Nem mellesleg, a citrom üdesége mellet így tudjuk legalattomosabban bevinni mindenki szervezetébe a friss C-vitamint. Egy hatalmas citrom néha és leve rejtőzik a vaníliás cukor mellett, ami vagy egy fekete kávét, vagy egy nagy tál epret kíván még a tányér mellé.

Bevásárló lista (nagy tepsihez):

Piskóta:

6 db tojás

7 púpozott ek liszt

3 ek langyos víz

6 ek cukor

Krém:

250 g mascarpone

250 ml habtejszín (30%)

2 ek porcukor

1 nagy citrom leve és héja

1 kk porzselatin

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztom. A fehérjét fehéredésig kézi mixerrel felverem, majd az utolsó szakaszban adagolok hozzá 2 ek kristálycukrot.

A tojások sárgáját felverem, szintén fehéredésig a maradék 4 ek cukorral, majd a végén adom hozzá kanalanként a vizet, majd az átszitált lisztet.

Először a fehérje egyharmadával kikeverem, majd óvatosan adagolom hozzá a fehérje többi részét, nagy mozdulatokkal keverve, hogy a levegő benne maradjon.

A sütőt előmelegítem 100 fokra, alul-felül sütő üzemmódra. Sütőpapírral bélelem ki a klasszikus, nagy méretű tepsit, ebbe simítom egyenletesen bele a piskótát.

Sütés: 15 percig sütöm 100 fokon, majd 170 fokon még 20 percig. A piskótalapot még melegen, egy konyharuha segítségével a sütőpapírral együtt feltekerem, így hűtöm ki.

A krémhez a tejszínt habbá verem, a mascarponét kikeverem a citrom reszelt héjával, levével és a porcukorral. A zselatint elkeverem fél dl meleg vízben, hagyom 10 percig állni, majd kevergetve a tejszínnel vegyítem, és mindezt a mascarponés krémmel, majd beletöltöm a piskótába, ha az kihűlt. Azonnal is fogyasztható, de 2 óra múlva érik össze igazán. Kompóttal, friss lekvárral, friss gyümölccsel mennyei.

Tipp: A zselatin elhagyható, nem lesz nélküle folyékony a krém, csak másnapra egy kicsit összeesik.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Konyha |