Zenés vígjátékkal pörög tovább a filmklub, jön a 2×2 néha 5!

Győr+
2023.10.18. 06:18

„Kétszer kettő néha öt, nem csalás, nem ámítás, de valóban sokszor hibás a számítás” – Ki ne ismerné eme ikonikus betétdalt, mely oly ismertté tette az 1954-ben készült 2 x 2 néha 5 című magyar romantikus film-operettet.

De nem csak Fényes Szabolcs filmben felcsendülő fülbemászó slágerei (Túl szép, Mint a szélvész száll repülőnk, Ne tétovázz), hanem a fantasztikus szereposztás, a sport országos szeretete és a kabarétréfa is hozzájárult ahhoz, hogy a film bemutatásakor a nagy érdeklődés szinte megbénította a mozipénztárakat.

A rákosi-korszak által meghirdetett békeharc a fiatalok ideológiai nevelésén túl igyekezett a fizikai állóképesség és alkalmasság növelését a sport támogatásával is megvalósítani. Abban az időben ezt a sportos nevelést leghatásosabban a média, a mozi szolgálta. Ilyen elv alapján készült ez a film is, igaz, ebben a történetben több a sport, mint az ideológiai. 

A film legtöbb felvétele a budapesti Hármashatárhegyi repülőtéren készült, amely már önmagában is sporttörténeti jelentőségű. A film elején Ferihegy 1. látható, a film végén, a cselekmény középpontját jelentő „Sárgarigó” a dunakeszi repülőtérről emelkedik fel. A VÉGE feliratot pedig a repülőgépek alakzat-repülése jeleníti meg.

A történet szerint Kerekes András, aranykoszorús sportrepülő, a Műszaki Egyetemen folytat esti tanulmányokat. Amikor sikerei teljes tudatában, magabiztosan vizsgázni megy, a tanársegéd, dr. Tóth megbuktatja tájékozatlansága miatt. A dolog azért kellemetlen, mert Kerekesnek, a tanársegéddel, Tóth Pannával hamarosan máshol és másként is találkoznia kell. Néhány nap múlva a repülőnapon a résztvevők között kisorsolnak egy sétarepülést. Ennek nyertese épp Tóth Panna, aki még sohasem ült repülőgépen. Andrásnak sétarepülésre kell vinnie őt. Szerelembe esnek, majd különféle megpróbáltatások várnak rájuk, de nem titok, hogy végül a film boldog befejezéssel zárul.

A főbb szerepekben Zenthe Ferenc – a hódító pilóta, Ferrari Violetta – a szerelemtől kiviruló matematikusnő, és Kállai Ferenc – mint a tétova udvarló. Láthatjuk még többek között Kazal Lászlót, Gyurkovics Zsuzsát, Makláry Zoltánt és Kiss Manyit is.

A film a Győr+ Filmklub keretében a Győr+ Televízió műsorán látható október 21-én 19:30-kor, ismétlés október 25-én és 29-én 19:30 órakor.

Kapcsolódó témák: #film | #filmklub | #operett | #romantika |