Pá kis aranyom, pá…

Győr+ Fotó: NFI
2024.02.16. 08:20

Egy igazi közönségsikerrel, a Hyppolit, a lakáj című fekete-fehér vígjátékkal folytatódik a Győrplusz Filmklub. Az 1931-ben bemutatott alkotás több szempontból is különleges: ez volt Kabos Gyula első hangosfilmje, egyben a második magyar hangosfilm, és ebben hangzott el a Pá kis aranyom, pá című sláger is.

De nem csak ezt az ikonikus nótát, hanem olyan, szállóigévé vált mondatokat is köszönhetünk a filmnek, mint amilyenek Schneider Mátyás (Kabos Gyula) Hyppolithoz (Csortos Gyula) intézett szavai: ,,Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel”.

A történet szerint Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres ember lesz. Felesége, Schneiderné (Haraszti Mici) otthon is nagypolgári életet akar élni, ezért lakájt szerződtet. Hyppolit pedig fenekestül felforgatja az életüket…

A Hyppolit, a lakáj című filmet a Győrplusz Filmklub keretében a Győr+ Televízióban vetítjük február 17-én szombaton 19:30-kor. Ismétlés február 21-én szerdán, és 25-én vasárnap 19:30-kor.

A film történetében Schneiderék lánya, Terka (Fenyvessy Éva) és Benedek István mérnök (Jávor Pál) szerelmi szála háttérbe szorul, ezt a két főszereplő, Kabos Gyula és Csortos Gyula játéka elmossa, miközben remekül mutatja be az akkori élet korrajzát, az úrhatnámságot. Talán ez az alkotás sikerének egyik titka. Kurutz Mártont, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum Igazgatóság gyűjteményi és kutatási menedzserét Farkas Mónika kérdezte a Győr+ Estében.

Kapcsolódó témák: #film | #Győrplusz Filmklub | #mozi | #szabadidő | #szórakozás |