Hirdetés
Indul a Győrplusz Filmklub

“Már a spájzban vannak az oroszok”

Földvári Gabriella
2021.03.01. 07:45

Klasszikus magyar alkotásokkal indul a Győrplusz Filmklub. Elsőként az egyik legsikeresebb filmet, A tizedes meg a többiek című vígjátékot tűztük a Győr+ Televízió műsorára, március 5-én.

Hirdetés

A film 56 évvel ezelőtt készült, s azon kevés filmek közé tartozik, amely azóta is megőrizte népszerűségét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a filmben elhangzó szállóigévé vált mondatok: Az oroszok már a spájzban vannak!””Dokument jeszty!” és „Grísa, azt a jó moszkvai nénikédet”, melyeket sokszor azok is idéznek, akik nem látták filmet.

Magányos katona motorozik át a második világháborús frontvonalon. Lőnek rá jobbról, lőnek rá balról, de fel se veszi. Zászlóaljától menekül, amelynek zsoldját ellopta és kézigránátokba rejtette. Az ügyeskedő tizedes rátalál egy elhagyott kastélyra, és az oda betévedő szökevényekből hamar csapatot verbuvál maga köré. Ha kell, nyilas honvédeknek, ha kell, oroszbarát kommunistáknak álcázzák magukat. Mindent megtesznek, hogy túléljék a háborút.

Hirdetés

Eredetileg A tizedes meg a többiek is olyan sótlan partizánfilm lett volna, mint amiket kiparodizál. A film címe Nyílt parancs lett volna. A filmgyári legenda szerint a dramaturg Szász Péter (mások szerint Herskó János) javaslatára faragtak vígjátékot belőle. Ez a műfaj jobban kézre állt a filmet rendező Keleti Mártonnak is, aki a Horthy-korszakban vígjátékrendezőként kezdte a pályafutását, de a legkeményebb kommunista diktatúrában is forgatott propagandafilmeket. A tizedes meg a többiekkel a háború előtti magyar komédiák hagyományát elevenítette fel: még egy főúri lakájt is beleírt, akin a Hyppolit óta imádnak nevetni a magyarok. A film hatalmas erénye, hogy mindkét oldalt, a jobbot és a balt egyformán karikírozza. Egyiket az öngyilkos hajlamú, önsajnáló tiszttel, akit Jávor Pál alakította volna a negyvenes években, a másikat az önsorsrontásig naiv kommunistával, aki teljesen el van tájolva afelől, hogyan mennek a dolgok a világban.

A tizedes meg a többiek szakított a hamis partizánromantikával és az átlagembert küldte a második világháború frontvonalába. Pontosabban azt a figurát, akivel a magyarok a legjobban tudtak azonosulni: az ügyeskedő, jég hátán is megélő kisemberét, akit Sinkovits Imre parádés alakítása tett halhatatlanná. A dörzsölt tizedes nem megnyerni, csak túlélni akarja a háborút. Nem hisz az ideológiákban, hol az oroszokhoz, hol a nyilasokhoz idomul. A túlélésre berendezkedett nemzet népmesei hőse, akinek a feje felett folyamatosan változnak a rezsimek, de a ravaszságával minden nehézséget legyűr. Az állandó köpönyegforgatás ebben a gunyoros vígjátékban burleszkké válik: amikor új megszállók jönnek, a szökevények gyorsan átöltöznek. „Ez Magyarország. Átöltözünk, mindig csak átöltözünk” – hangzik el a humoros, de az ország történelmére nézve nagyon is találó megjegyzés.

Érdekesség, hogy a film legtöbbször idézett mondata konkrétan nem is hangzik el úgy a filmben, ahogy mindenki ismeri! Ez kétféleképpen szól a filmben: Die Russen sind schon in der Speis! és Már a spájzban vannak az oroszok! és nem úgy hogy „Az oroszok már a spájzban vannak.

A film vége fele van egy jelenet, amikor várják vissza a szovjet kapitánnyal tárgyaló kommunista Szíjjártót, és ekkor az örök optimista, bizakodó Molnár tizedes – Sinkovits Imre – azt mondja: Sínen vagyunk… A filmet eredetileg úgy vették fel, hogy ekkor megszólal a Szabó Gyula által megformált Fekete közlegény: – És mindjárt jön a vonat! Ám a hang valahogy végül eltűnt, Szabó Gyula tátogása alapján simán ki lehet következtetni mit mond, ám  mondandójából semmi nem hallható.

Szintén a film vége fele hangzik fel a Katyusa orosz katonadal, a szovjet katonák éneklik, mégpedig csukott szájjal, több szólamban, és tökéletesen előadva. Ez úgy fordulhatott elő, hogy a hangfelvételt csak később keverték a jelenethez. 

A cselekmény 1944 decemberének legvégén, vagy 1945 január elején, az ide-oda mozgó frontok között, a senki földjén játszódik, egy közelebbről meg nem határozott üres kastélyban és annak környékén. A kastélyról készült külső felvételeket a tóalmási Andrássy-kastélynál forgatták, egyes jeleneteket pedig Telkiben, a főutcán.

Minden szerepet (a legapróbbakat is) színészóriások alakítanak: Sinkovits Imre  Molnár tizedes, Major Tamás tökéletes Albert (avagy Kovács Dezső), Márkus László utánozhatatlan Obersturmführer, de láthatjuk Darvas Ivánt, Pálos Györgyöt, Kozák Lászlót és Szabó Gyulát is.

A film operatőre: Pásztor István.  A mozit HD digitálisan felújították.

Keleti Márton alkotása elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti tizenkettő), 2012-ben pedig bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé is.

A filmből kisregény, rádiójáték és színdarab, de még sci-fi adaptáció is készült.

Cs. Németh Lajossal, a film egyik szereplőjével Farkas Mónika készített interjút, amely március 4-én a Győr+ Estében, a rádiós Filmklub keretében hallgatható meg.

A film március 5-én 19.30-tól, majd március 14-én 16 órától tekinthető meg a Győr+ Televízió műsorán.

forrás: (Nemzeti Filmintézet, Wikipédia)
fotó: Nemzeti Filmintézet

Kapcsolódó témák: #film | #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat