Az orfeumi szerelem

Iván Gábor Fotó: NFI
2024.03.06. 12:37

Kálmán Imre világhírű operettje évtizedek során több ezer bemutatót ért meg. Az egész világ ismeri, talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismernék a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.

A Csárdáskirálynő főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga lett a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

1971-ben filmet forgattak belőle Szinetár Miklós rendezésében, magyar–NSZK koprodukcióként. Az alkotók odafigyeltek a korhűségre, így Pannonhalmáról is érkeztek festmények, mint például Ferenc József portréja, vagy Veszprémből Erzsébet királyné intarziás szalongarnitúrája, a külső felvételeket pedig a tóalmási kastélyban vették fel.

A forgatást bonyolította, hogy két kamerán kellett dolgozni, az angol verziót ugyanis egy más típusú géppel kellett rögzíteni, a színészekkel pedig magyarul, angolul és németül is felvették a jeleneteket. A nézők végül furcsa végeredménnyel találkoztak 1971-ben a mozikban. A külföldi szereplők angolul beszéltek és énekeltek. Prózai szövegüket magyar színészek szinkronizálták, a dalszövegeket feliratozták. A magyar szereplők prózában angolul mozgatták a szájukat, és magyarra szinkronizálták saját magukat. Viszont magyarul énekeltek, így aztán ha külföldi partnerük volt az adott helyzetben, a duett kétnyelvűvé vált.

A történet szerint Edvin herceg (René Kollo) szerelmes Szilviába (Anna Moffo), az orfeum “csárdáskirálynőjébe”, de nem nősülhet rangon alul. Nevelőanyja, Marie-Louise (Psota Irén) Stázi grófnőt (Dagmar Koller) szánta neki. Az eljegyzésre készülő Edvin Szilvia után epekedik, amikor az új komornyik, Miska (Latinovits Zoltán) – volt orfeumi főpincér – váratlan vendégeket jelent. Bóni gróf (Németh Sándor) és Szilvia házasokként állítanak be több orfeumi törzsvendéggel, hogy leleplezzék Marie-Louise anyahercegnőben a hajdani híres orfeumi énekesnőt. Marie-Louise nem titkolhatja múltját, kénytelen beleegyezni Szilvia és Edvin házasságába.

A Csárdáskirálynő c. filmet a Győrplusz Filmklub keretében a Győr+ Televízióban vetítjük március 9-én szombaton 19.30-kor. Ismétlés március 13-án szerdán, és március 17-én vasárnap 19.30-kor.

Kapcsolódó témák: #film | #Győrplusz Filmklub | #mozi | #szórakozás |