Állami Áruház – Úszik az ember a boldogságban

Iván Gábor Fotó: NFI
2024.02.20. 12:26

A dunaparti csónakházban minden nap nagy a jókedv. A Rákosi-korszak emblematikus szocialista operettje egyszerre musical, komédia és a tudatosan túlzó propagandájának köszönhetően a rendszer karikatúrája is egyben.

A második világháború lezárása után kiépült Rákosi-rendszer a hazai filmgyártást is a szovjet minta mentén szervezte újra. Az alkotók feladata a tervekben megfogalmazott célok és ideák népszerűsítése, a követendőnek tartott modellek és példák felmutatása lett. Az Állami Áruház a kor egyik aktuális problémája, a feketekereskedelem és a valutaspekuláció köré szerveződött.

A zenés darabot eredetileg a Fővárosi Operettszínház mutatta be, de a nagy sikerre való tekintettel azonnal lecsapott rá a filmgyár. A közönség szórakoztatását szem előtt tartó Gertler Viktor tökéletes választásnak bizonyult a filmadaptáció levezénylésére. Az előző korszak rutinos filmes szakembere a rendszer dicséretét tudatosan felcsavarta, rátett még egy lapáttal a buta agitációra és ezzel elérte, hogy mindez visszájára fordulva kikarikírozza önmagát.

A habkönnyű bohózat keretei között a nagykanállal adagolt politikai szólamok ironikus hatást keltenek, és az agyoncsiszolt, életidegen párbeszédeket a kimódoltságuk nevetségessé teszi. A karaktereket a korszak legnagyobb színészei, mint Feleki Kamill, Gábor Miklós, Latabár Kálmán, Gózon Gyula, Petress Zsuzsa és Turay Ida, sikerrel keltik életre. A jellem- és helyzetkomikum mindvégig a maximumon pörög, s az eközben felcsendülő, Fényes Szabolcs munkáját dícsérő dalok hibátlanul fülbemászóak. Az első pillantásra butácskának és naivnak tűnő, ám valójában nagyon rafinált és okos film a sorok között finoman adagolva, de tudatosan építkezve parodizálja a fennálló rendszert. Nem véletlen, hogy a közönség imádta és azóta is imádja.

A történet szerint a fiatal, idealista Kocsis Ferencet (Gábor Miklós) az állami áruház élére nevezik ki, aki új szellemet visz az áruház régi beidegződésekkel, kapitalista szemlélettel és szokásokkal gúzsba kötött életébe. A munkáját számos lelkes kollégája segíti, de a régi igazgató áskálódik ellene. Dancs (Mányai Lajos) ugyanis azt a rémhírt terjeszti, hogy a szocialista termelés nem tud lépést tartani a vásárlók igényeivel. Tömeghisztéria pattan ki, de a Kocsis vezette áruház sikerrel állja a vásárlók ostromát.

Az Állami Áruház c. filmet a Győrplusz Filmklub keretében a Győr+ Televízióban vetítjük február 24-én, szombaton 19.30-kor. Ismétlés február 28-án szerdán és március 3-án vasárnap este 19.30-kor.

Kapcsolódó témák: #film | #Győrplusz Filmklub | #mozi | #szórakozás |