Hirdetés
A veréb is madár

A magyar filmtörténelem első pikáns jelenete

Földvári Gabriella
2021.03.15. 13:44

Egy igazi időutazás a film, amelyben bepillantást nyerhetünk a hatvanas évek Magyarországába. Ez az az alkotás, ahol a magyar filmtörténelem első pikánsabb jelenetét forgatták: Medveczky Ilona egy szál boában látható.

Hirdetés

Az 1968 nyarán készült, 1969-ben bemutatott színes, magyar szatirikus filmvígjátékot Kabos László parádés kettős főszereplésével tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub, melyet a Győr+ Televízióban március 19-én 19.30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők. Aki lemaradt, az március 28-án 16 órakor kapcsoljon a Győr+ TV-re.

A történet szerint Holló Sándor 1953-ban a Budapest–Bécs kerékpárversenyen csellel a versenyzőkhöz csatlakozva kikerekezik az országból. Itthon marad viszont ikertestvére, Zoltán, az Ultrapatyolex feltalálója, aki úgy érzi, azért utasították vissza találmányát, mert öccse nyugaton él. A bonyodalmak és a fergeteges vígjáték akkor kezdődik, mikor az Amerikába szakadt és először hazalátogató Sándor útlevelét és bélyegzőjét Zoltán extra szórakozásokra használja fel.

Hirdetés

Kabos László kettős szerepben elviszi a hátán a filmet, miközben a kisebb
epizódszerepekben ott van többek mellett Kállai Ferenc, Szirtes Ádám, Verebély Iván, Szendrő József, Suka Sándor, Basilides Zoltán vagy Inke László.

Medveczky Ilona a filmben egy szál boában varázsolta el a férfiakat, ami azért volt újszerű, mert korábban még soha nem láthatott ilyen pikáns jelenetet a hazai közönség. A díva egyébként úgy került a filmbe, hogy a rendező, Hintsch György szerette volna megszerezni a forgatáshoz a táncosnő amerikai kocsiját, egy Ford  Thunderbird öt, Medveczky azonban csak úgy adta kölcsön az autóját, ha ő is szerepet kap a filmben. Az operatőr Hildebrand István pedig udvarolt a revütáncosnőnek, egymásba is szerettek, de a nagy szerelemből végül nem lett házasság.

Érdekesség, hogy a film egyik helyszíne a „tihanyi” szálló, valójában az akkor frissen átadott balatonfüredi Hotel Annabella. Az alkotók az egyik jelenetbe egy csimpánzt és egy lovat is beforgattak, méghozzá a luxushotel egyik emeleti balkonján.

Kállai István, a történet írója szerint kétfajta madár létezik: az egyik, ha bajt szimatol, melegebb éghajlatra költözik, s néha visszalátogat, a másik, a veréb itthon marad. Szerinte jobban megbecsüljük a hazalátogató, mint az itthon maradt madarat. Az író azt kívánta sugallni, becsüljük meg a szürke verebeket éppúgy, mint a hazalátogató madarakat.

A mozi óriási siker volt, a bemutatását követően közel hétmillióan látták, a nagy nézettség ellenére a környező országokban azonban csak évekkel később kezdték vetíteni.

Kapcsolódó témák: #filmklub | #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat