A Lila akáccal forog tovább a Győrplusz Filmklub!

Győr+ Fotó: filmarchív.hu
2023.10.13. 13:27

Szombaton az 1934-ben bemutatott zenés vígjátékot, a Székely István rendezésében készült Lila akác című filmet vetítjük a Győrplusz Filmklubban. A főszerepben Ágay Irén, Nagy György és Kabos Gyula.

A film Szép Ernő Lila ákác című könyve alapján készült és a regénnyel ellentétben (a kor kívánalmainak megfelelően) igazi boldog befejezéssel zárul. A történet szerint Tóth Manci, a fiatal, primadonnaálmokat szövögető varrólány a Városligetben, egy lilaakác alatt találkozik Csacsinszky Palival a szegény, de nagy reményű költővel és első látásra beleszeret. A férfi viszont Lolába, a nagyvilági dámába szerelmes… reménytelenül. Miután csalódott az úriasszonyban, Pali újra összetalálkozik Mancival, de mire rájön, hogy őt szereti, a lány már igent mondott egy külföldi turnéra.

Érdekesség, hogy a filmet mindössze kilenc nap alatt forgatták le, költségvetését pedig eredetileg 85 ezer pengőre tervezték. Végül 150 ezer pengőbe került, ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy új, hepiendes befejezést kellett hozzá készíteni. Székely István 1972-ben Lila ákác címmel alkotta újra a klasszikust, a főszerepben Bálint Andrással és Halász Judittal.

A Lila akác című filmet megtekinthetik a Győr+ Televízióban október 14-én 19:30-kor, aki pedig lemaradna róla, október 18-án és 22-én 19:30 órakor jövünk az ismétléssel!

A Győrplusz Filmklubról, arról, miért pont ezek a filmek kerültek bele az idei repertoárba, Iván Gábor marketingvezetőt, a projekt felelősét kérdezte Farkas Mónika a Győr+ Estében. A folytatásban pedig az 1930-as évek filmes trendjeiről, a közönség szórakozási igényeiről, valamint a nagy sztárokról mesél dr. Fekete Dávid egyetemi docens, az MCC Győr igazgatója.

Kapcsolódó témák: #film | #Győrplusz Filmklub | #Lila akác |