Szarka Zsófi konyhája

Zöldséges bolognai ragu

Szarka Zsófi
2020.02.02. 18:14

Az egyik kedvenc fogásunk, aminek rengeteg verzióját ismerjük. Az én tapasztalatom viszont az, hogy a húsos raguk sok zöldséggel ízesek igazán.

Nem csupán spagettivel lehet a bolognai ragut fogyasztani, hanem fussilival, pennével és mindezt teljes kiörlésű vagy rizstésztával is. Akik ennél még vagányabbak, bátran tehetik párolt kelbimbóra és sült édesburgonyára is. A közös mindegyikben az legyen, hogy ízletes húsos ragut készítünk hozzájuk. Ebben az esetben, majdhogynem mindegy, mire tesszük, legyen az akár a másnap reggeli melegszendvics sok sajttal.

Bevásárló lista

  • 20 dkg darált marhahús
  • 2 szelet szalonna
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 dl vörösbor
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 szál szárzeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis kocka étcsokoládé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml sűrű paradicsompüré
  • 5-6 tekerés friss bors
  • 20 szem caprigyümölcs (ismertebb: capribogyó)
  • 3 babérlevél
  • 1 kk barna cukor
  • 1 szál rozmaring/vagy fél mokkáskanálnyi őrölt
  • 3 kk só
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítés

Bő olívaolajban megpirítom a kockázott hagymát, szalonnát, a fűszereket rászórom, pár perc pirítás után félbevágom a fokhagymákat, hozzáadom a barna cukrot is és azokkal is körbepirítom. Hozzáadom a zöldségeket: kockázott répákat, zellert, esetleg friss zöldfűszereket. Ekkor jöhet a darált hús, amit én már vegyesen vettem a boltban (marha+sertés). Pár percig pirítom a zöldségekkel együtt, majd felöntöm a borral, elpárologtatom az alkoholt belőle, fedő nélkül kb. 2 perc alatt. Ráöntök 150 ml vizet, sózom és fedő alatt 2 órán át, kis lángon főzöm. Hozzáadom a sűrű paradicsompürét és még másfél órán át lassan főzöm.

Ne ijedjen meg senki a hosszú időtartamtól, a ragu rövidebb idő alatt is elkészül. Azonban a zöldségek és fűszerek ízei a lassú főzés során jönnek ki igazán. Így a képlet igaz, minél tovább főzzük, annál finomabb lesz. (maximum 8 óra)

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |