Vigyázzunk kedvenceinkre a tűzijáték idején!

Bodrogi Sára
2019.08.16. 12:11

Nemzeti ünnepünkhöz, augusztus 20-ához közeledve fontos felhívni az állattartók figyelmét arra, milyen hatással lehet a kutyusokra és macskákra a tűzijáték.

Hirdetés

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokat a tűzijáték sokkhatásként éri, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya és macska félelemből támadhat, harapást is okozhat. Seres Zoltán egyesületi vezető javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel csökkenthetjük a kóbor állatok számát, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Négy jó tanács az Orpheus Állatvédő Egyesülettől a tűzijáték idejére, az állattartók részére:

– Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz!

– Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang- és fényhatása idején zárt helyen tartsuk!

– A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival!

– Ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes!

Forrás, fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatok |