Hirdetés

Új kulturális és turisztikai célpont születik

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.02.04. 15:13

A Loyolai Szent Ignác bencés templom és a bencés rendház épületének megújítási munkálatai tovább folytatódnak.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a győriek számára is látványos volt a Széchenyi téri templom két toronysisakjának felújítása, ahol 400 négyzetméternyi rézlemezt cseréltek le a 45 méter magas állványzat segítségével.

A tornyok annak idején háborús lövéseket kaptak, valamint a jégesők és a zord időjárási körülmények is nyomot hagytak a rézborításon. A behulló eső révén vízkárok keletkeztek a fa tartószerkezetben, a belső falazatban, így elkerülhetetlen volt a teljes rézborítás cseréje. A kupolaformát adó vékony léceket kicserélték, a több száz éves eredeti fa szerkezetet azonban 80 százalékig sikerült eredeti anyagában megtartani – tájékoztatott Most Balázs projektmenedzser.

Hirdetés

Befejező fázisához ért a látogatóközpont kialakítása a rendház kőkeretes főbejáratának környezetében. Utóbbi munkálatok keretében egy új átjárási lehetőség jött létre a templom és a leendő látogatócentrum között. A feladat különlegességét az adta, hogy a nyílást a harangtorony 1,8 méter vastagságú falában kellett kialakítani. Egy speciális gyémántvágási technológiával, a hagyományos bontásokra jellemző rázkódásoktól mentesen sikerült elvégezni a munkát, így az 1630-as évekbeli főfal sérülése, esetleges repedései így elkerülhetőek voltak – magyarázta a szakember.

A rendház bejáratánál tavasztól ugyanis egy átalakított, többfunkciós porta és látogatóközpont fogadja az érkezőket. Itt kap új helyet a bencés bolt, itt fogadják a turistákat, a zarándokokat, a templomi koncertek jegyértékesítése is ugyancsak itt zajlik majd. A jövőben ez lesz a beléptetési pont a templomi koncerteken, rendezvényeken és vezetett túrákon részt vevők számára.

A teljesen új műszaki rendszerek: a hangosítás, világítás és biztonsági rendszer is hibátlanul működik. Az új hangosítási rendszer immár egy hangszórópárral képes teljesen egyenletesen lefedni a 30 méteres távolságot a templom főhajójában, így nem csak kevesebb hangszóró jelenik meg a műemléki környezetben, de tiszta, visszhangmentes, természetes hangzású hangosítást biztosít az új rendszer. A sorra megújuló mellékkápolnák is új hangosítást és új világítást kaptak.

Az oldalkápolnák közül a Missziós kápolna restaurálása szinte teljesen elkészült, a műmárvány részeket is az eredeti 17. századi formájában sikerült hitelesen restaurálni. A Német Várkapitányság kápolnája is a restaurálásának a végéhez közeledik. Lassan visszaköltözhetnek a faoltárok a helyükre, melyeket megszabadítottak a kártevőktől és esztétikai helyreállítást is kaptak. A többi kápolna tisztítását most végzik a szakemberek.

A padok egy része már megújult, mélybarna színt kapott, megtisztították a lerakódásoktól, a zsírrétegektől és a lenolajozása is megtörtént az elkészült első darabnak. Az eredeti pad tölgyfából készült, az alsó része pedig vörösfenyő. A többi pad helyreállítását blokkonként végzik egyesével, még idén.

Folyamatban van továbbá a karzati orgona építése, amelyet az eredeti barokk hangversenyorgona alapján készítenek el 2021 nyaráig.

A tervek szerint tavasztól a rendháznak a látogatóktól elzárt részei és a templom egy vezetett túra keretében bejárhatók lesznek, így a Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében frissen elkészült rendházi ebédlőtermek és a patika freskói is megtekinthetőek.

Jövő nyártól pedig hangversenyeknek, orgonakoncerteknek is helyet ad a 600 fő befogadására alkalmas bencés templom.

A templom már hétköznapokon is nyitva van 6.30-tól 19 óráig, be lehet térni imádságokra, szentmisékre és turistacsoportokat is fogad.

Szerző: Földvári Gabriella
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid
Fotó: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #egyház | #Győr+ TV | #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat