Több száz millió jut a sporttámogatásra, észszerűsítik az óvodai rendszert

Mireider Máté Marcali Gábor
2023.02.21. 15:08

A költségvetésen kívül is több fontos kérdésben szavaztak a képviselők. Hosszú vitát váltottak ki az óvodai rendszert érintő napirendi pontok, ebben a kérdésben korábban ugyanis sok téves információ keringett a köztudatban.

Bár a legtöbb figyelmet az idei év költségvetés javaslata kapta a februári közgyűlésen, annak elfogadása után is több fontos kérdést tárgyaltak a Városháza Dísztermében.

A hetedik napirendi pontként tárgyalták a képviselők azt a javaslatot, amely az óvodai rendszer racionalizálásról szólt. A helyzet teljes értelmezéséhez azonban ismerni kell a városi óvodai rendszer jelenlegi helyzetét és kapacitásait is.

„Az óvodai gyermeklétszám csökken, ez a tendencia régóta tart, nem három éve kezdődött – szögezte le dr. Pergel Elza alpolgármester. „A győri óvodák 5343 főre vannak kiépítve, 37 önállóan működő óvodával és 12 irányító központtal. Jelenleg a rendszerben 3642 gyermek van. Óriási az a szám, ami hiányzik az optimális kihasználtsághoz. Az a jó, ha fejlődünk, ha egyre többen vagyunk és egyre több a gyermek. Ugyanakkor az intézményrendszer a ’70-es, ’80-as évekbeli számokhoz lett kialakítva. Sok oka van a létszámcsökkenésnek. A bölcsődei hálózatban nem látjuk ezt, de az óvodákban nagy a létszámhiány. Ezerötszáznál is több üres hely van” – mutatott rá dr. Pergel Elza.

Az alpolgármester kiemelte: intézményfenntartóként az a feladatuk, hogy odafigyeléssel, gondossággal állítsák össze azt a rendszert, amire épp szükség van. „Nem öröm, ha intézménybezárásra kerül sor, de itt racionalizálásra, átszervezésre van szükség. Az észszerűség kívánja, hogy gondoljuk át, hol lehet javítani a rendszeren” – emelte ki a városvezető, aki azt is elmondta a képviselőknek: komplett csoportok óvónőkkel, játékokkal, eszközökkel együtt kerülnek át új épületbe, nem bontják meg a közösségeket.

Fontos javaslatot fogadtak el a WHO Egészséges Városok programját illetően a képviselők. A projekt célja az idősek életminőségének javítását célzó programok, fejlesztések támogatása. A tavalyi évben városszerte sok helyen utcabútorokat helyeztek ki, közlekedési fejlesztések történtek amelyek a biztonságot célozzák, valamint a nyugdíjasok számára programokat is szerveztek. Ezek folytatását egyöntetűen szavazták meg a képviselők.

A költségvetés elfogadása után külön napirendi pontot kapott a sporttámogatások rendszere az idei évre. Összesen 300 millió forintot kapnak a kiemelten támogatott sportágak és egyesületek, ezen felül 15 millió forintot kapnak az egyéb sportok. Radnóti Ákos, sportért is felelős alpolgármester elmondta: Győrben mindig is fontos volt a sport támogatása, ez idén sincs másképp. Hozzátette: ha ezeken az összegeken felül érkezik be igény támogatásra, úgy azoknak megpróbálnak eleget tenni.

Az utolsó napirendi pontban rangos elismerésekről tárgyaltak a képviselők. Díszpolgárnak jelölték Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét.

„Pro Urbe”-díjra jelölték dr. Horváth Sándor Domonkost, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját, Ábrahám Csabát, a Győri Vízisport Egyesület elnökét, Szöllősi Zoltánnét, a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola igazgatóját, Farkasné dr. Lukácsy Zita Annát, az Esély Győri Rehabilitációs és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, valamint Kocsis Róbertet, a Patent Csoport vezérigazgatóját.

Ugyancsak ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #közgyűlés |