Hirdetés

Több a halálos baleset a megyében

illusztráció: pixabay
győr+
2019.10.11. 12:51

Az idei évben az elmúlt év hasonló időszakához képest sajnálatos módon a halálos balesetek száma 18-ról 32-re emelkedett megyénkben, amiben 45-en vesztették életüket. Kiemelendő, hogy a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén 5-ről 18-ra nőt a halálos balesetek száma 2018. év hasonló időszakához képest.

Hirdetés

Míg az elmúlt évben a halálos balesetek során csupán egy balesetnél volt 1-nél több áldozat, addig 2019-ben négy balesetnél 2, egy esetben 4 fő és szintén egy esetben 7 fő vesztette életét, így az áldozatok száma hatványozottan emelkedett.

Szeptember hónapban 4 halálos balesetben 7 fő vesztette életét. Sajnálatos, hogy éppen elkezdődött az október és már 4 halálos baleset történt, melyben 5 fő vesztette életét.

Hirdetés
A mobiltelefon használata vezetés közben balesetet okozhat!
Illusztráció: Pixabay

A balesetek elemzéséből kiderült, hogy a bekövetkezett esetek többsége emberi hibára vezethető vissza. A baleseti okok elsősorban a gyorshajtásra és az elsőbbségi jog meg nem adására vezethetők vissza.

Az idei évben több olyan személyi sérüléses, illetve halálos baleset is történt megyénkben, (többek között az M1-es autópályán is) ahol a járművezetők, illetve utasaik nem használták a biztonsági övüket, ami a baleset kimenetelét is befolyásolta. Számos esetben előfordult, hogy nem az okozó vesztette életét a balesetben, hanem a részes jármű vezetője, illetve utasa. Ezen túl számos halálos balesetnél merült fel az ittasság gyanúja.

A közlekedésbiztonsági helyzet alakulásában kiemelt jelentősége van a társadalmi szerepvállalásnak. Ez alatt a társadalmi szervezetek, a média felelősségén túl az egyének felelősségét is kell érteni, amelybe nem csak a járművezetők tartoznak bele. Egyes kiemelt jogsértések elkövetésekor (ittas vagy bódult állapotban vezetés, sebességtúllépés, kézben tartott mobiltelefon használata) más is utazik a járműben, így az utasoktól is elvárható, hogy a saját biztonságuk érdekében felhívják a járművezető figyelmét a jogkövető magatartásra.

Kérünk minden közlekedőt, hogy tartsa be a közlekedési szabályokat és figyeljen oda másokra.

Figyeljünk a megváltozott útviszonyokra!
Illusztráció: Pixabay

Továbbá felhívjuk a közlekedők figyelmet a megváltozott időjárási és útviszonyokra.

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok. Rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák

Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, s legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat