INDA program

Nagy utazás az érintettnek és a társadalomnak is

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.03.05. 14:47

Az emlékezetvesztéssel járó időskori demencia világméretű probléma, a WHO népbetegséggé nyilvánította. Hazánkban több mint negyedmillió ember küzd a betegséggel, ami nem csak rájuk van hatással, hanem a családjukra is, így közvetve egymillió embert érintő problémáról van szó. Győrött egy filmbemutatóval egybekötött konferencián összegezték az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) programban eddig elért eredményeket.

Koltai Róbert alakította a főszerepeket azokban a kisfilmekben, amelyeket társadalmi érzékenyítőnek szántak a demenciával, mint népbetegséggel kapcsolatban. A győri konferencián először mutatták be a Gaál Ildikó rendezte rövidfilmeket, amelyeken keresztül megismerhetők a demencia tünetei és az a személyiségváltozás, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti. Koltai Róbert színművész Dés László Nagy utazás című dalát adta elő, amelynek szövege a kisfilmeket látva új értelmezést kapott. Megható sorok arról a nagy utazásról, amely az emberi életet szimbolizálja. „Nagy utazás az életünk…, de még milyen nagy!” nyomatékosította a dal végén Koltai Róbert azt a küzdelmet és nehézséget, amelyet képletesen az időskorban egyre gyakrabban jelentkező demencia is okozhat.

Koltai Róbert és mellette Gaál Ildikó rendező

A Katolikus Szeretetszolgálat, a győri Egyesített egészségügyi és Szociális Intézmény és a Hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek otthona konzorciumi partnerként közösen vesz részt az INDA Interprofesszionális Demencia Alapprogramban, amelynek célja, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa a demenciával élő idősek és hozzátartozóik mindennapjaira, növelje a lakosság ismereteit és szakmafejlesztési adaptációval lehetővé tegye a demenciával élő idősekről való magas színvonalú társadalmi gondoskodást.

Részlet az egyik kisfilmből

A hazánkban élő idősek körében egyre nagyobb számban előforduló demenciával kapcsolatban a szociális és egészségügyi ellátásban dolgozók tapasztalatai azt mutatják, hogy a betegség sokként zúdul a betegre és családjára, nem rendelkeznek releváns tudással és ehhez kapcsolódóan arról sincs ismeretük, hogy hol kaphatnak megfelelő segítséget.

Szeles Szabolcs alpolgármester

A szakemberek korlátozott ismeretei és cselekvési lehetősége miatt új módszerek alkalmazásának elsajátítására van szükségük ahhoz, hogy komplex módon tudják támogatni a betegségben szenvedő személyt és családját, közvetlen környezetét egyaránt. A probléma összetettsége miatt olyan komplex programot terveznek amely egyaránt képes választ adni a különböző szükségletekre és hozzájárul a szolgáltatási rendszer reformjához.

Győrben nagyon erős a szociális háló, minden nap kiváló szakemberek tesznek azért, hogy magas szinten működjön és ebben a demencia is probléma, amely megoldást kíván, hiszen sokan küzdenek ezzel a betegséggel” – mondta köszöntőjében Szeles Szabolcs alpolgármester.

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte: „Jézus Krisztus felhívta a figyelmünket, hogy minden ember a társunk, üzenve felénk, hogy az elesett, a problémával küzdő embertársaink felé sajátos módon kell fordulni. A vallás, a hit, minden embernél olyan erőt tud megmozgatni, amit semmi más. Egy ilyen konferencián sok olyan szakmai ismeret felszínre jön, amelyek segítenek bennünket abban, hogy mi magunk is megerősödjünk és tudjuk, hogy jó úton haladunk. Merjünk bátrak lenni és segítsünk.”

Veres András megyéspüspök: “Minden ember a társunk.”

Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában rámutatott, a 2017-ben indult Nemzeti Demencia Akcióterv kidolgozásának szakmai véleményezése folyamatban van. A számok azt mutatják, hogy 2060-ra a világ népességénél sokkal több lesz az idős, mint a fiatal.

dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Jelenleg a becslések szerint 47,5 millió ember él ezzel a betegséggel a világon, amely közvetve minden társadalmat érint, így a demencia átfogó választ és együttműködést igényel a megelőzést, a kockázatcsökkenés, a diagnózis, a kezelés és ellátás javítása érdekében.

Dr. Simon Attila István: “Mindannyiunk közös felelőssége!”

Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint mindannyiunknak közös felelőssége, hogy felvállaljuk ezt a betegséget és tegyünk azért, hogy javítsunk a helyzeten.

Az INDA program célja, hogy a betegek hozzátartozóik és a saját környezetükben, a családjukkal tudjanak maradni, amelyhez a segítséget kell megadnunk, tapasztalatot, tudást és gyakorlatot, hogy felismerjék, segítségre van szükségük és ezt meg is kapják.

Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes a projekt szakmai vezetője a filmbemutató után biztosra vette, hogy „lesz mit hazavinnie mindenkinek”. A szakemberek többéves munkája most kezd igazán beérni.

Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes a projekt szakmai vezetője

A látott kisfilmek és az INDA program abban is nyújt segítséget, hogy az ismeretek eljutnak az emberekhez, köztük azokhoz is, akik ma még közvetlenül nem érintettek a demenciával.

Kányai Róbert a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetője

„Szeretnénk az emberekkel tudatni: van segítség. Több olyan rendezvényünk is van, amelyek felhívják a figyelmet a demenciára, a megelőzésre és arra, hogy a betegséggel élők és családtagjaik nincsenek egyedül. A kisfilmek mondanivalójukban összeálltak egy egésszé, ahogy az INDA Program is attól működik jól, hogy mindenki beleteszi azt, amihez ért, hiszen közös összefogással kell gondoskodnunk a beteg emberekről” – összegezte Kányai Róbert a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetője a konferenciát.

Szerző: Szabó Csilla
TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #EESZI | #egészségügy | #Győr+ TV | #INDA |