Az ősz egyik legédesebb kincse a must, vagyis a frissen préselt szőlőlé, a bor alapanyaga. Ne keverjük össze az erjedésben lévő, enyhén szénsavas és tejszerűen zavaros murcival!
Ha házilag készítjük, tegyük a hűtőbe egy napra, amíg a sűrű része leülepedik. Szűrjük át gézen vagy tüll anyagon, így átlátszó, tiszta levet kapunk. Aki nem akar pepecselni vele, vásárolhat szűrt mustot a piacon vagy a vásárcsarnokban.
A must kiváló frissítő és tartalmazza mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amit a szőlő. Természetesen főzéshez, sütéshez is felhasználható. A napokban épp muffin alapanyagként tett jó szolgálatot, különleges zamatot adva ennek a gyorsan és könnyen elkészíthető sütinek.
Hozzávalók: 23 dkg finomliszt, 2 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 evőkanál must, 1 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg szederlekvár, 20 dkg joghurt, 1/2 dl olaj, mandulaforgács. A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és cukorral elvegyítjük.

Egy másik tálban a tojást elkeverjük a lekvárral, a joghurttal, az olajjal és a musttal. Ezt a lisztes tálba öntjük és fakanállal összedolgozzuk. Papírral bélelt, 12 darabos muffinformába tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük és 15-18 perc alatt készre sütjük.
Szőlővel vagy friss musttal tálaljuk.