Hirdetés
Győr+
2012.06.16. 20:00

Letették névjegyüket az NB I/B-ben

Az egyetemi csarnok két másodosztályban vitézkedő lakója is remek évet zárt. A SZESE Győr férfi kézilabdázói és a GYŐR-SZOL–Széchenyi Egyetem férfi kosárlabdázói is meghatározó csapattá léptek elő az NB I/B nyugati csoportjában.

Hirdetés

A SZESE Győr kézilabdacsapata újoncként rögtön ezüstérmes lett a férfi kézilabda NB I/B-ben. Deáki István együttese az osztály élmezőnyéhez tartozott, és végig harcban állt a feljutásért, amely továbbra is szerepel a klub tervei között.

Hirdetés

– Maximálisan elégedettek vagyunk az eredménnyel, de természetesen nem csak a dobogós helyezés szerepelt a céljaink között. Gyakorlatilag új klubot kellett létrehozni, sikerült felállítanunk azt a struktúrát, ami alapot adhat ahhoz, hogy a férfi kézilabda megfelelő helyre kerüljön – mondta dr. Hoffmann László, a kézilabdaklub ügyvezetője. – Olyan magot akartunk kialakítani, amelyet fiatalok, lehetőleg győriek és egyetemisták alkotnak. Úgy érzem, ebből kihoztuk a maximumot, újoncként végig harcban álltunk a feljutásért, ami néhány kötelező győzelem elmaradása miatt nem sikerült. Mi egy hároméves tervben gondolkodunk, ebből az első telt el, amit sikeresnek ítélünk meg. Örömteli hozadéka az évnek, hogy kialakult a közönségünk, megjelentünk a győri köztudatban, szeretnénk ugyanezt országos szinten is elérni – tette hozzá a korábbi válogatott kapus, aki az utánpótlás-nevelés fontosságát is kiemelte. – Letettük az iskolai kézilabdázás alapjait, szeptembertől már négyszáz gyermek űzi majd ezt a sportágat. Erre a klub munkatársainak hatalmas munkájával és pályázatok segítségével van lehetőségünk. Kilenc partneriskolánk közül a Fekete-iskolában akadémiai képzés is indul – fogalmazott dr. Hoffmann László.

– Két súlyos sérülés is hátráltatott minket, Németh Gáborra komolyan számítottunk volna, de egy újabb sérülés veszélye miatt megelőző műtéten kellett átesnie. Décsi Gábornak is szerencsétlenül alakult a szezonja, az első mérkőzésen megsérült, és hónapokat kellett kihagynia, a szezon végén pedig már nem tudta vállalni a játékot. Mondhatjuk tehát, hogy a két legjobbunkra nem számíthattunk. Az is bebizonyosodott, hogy csapatot építeni egyik pillanatról a másikra nem lehet, többet kell majd a szellemiséggel foglalkoznunk. A pályán kívüli jó közösség kritikus időszakokban nem mindig jelent meg a pályán, ilyenkor hiányzott igazán a rutinos Décsi Gábor, aki meg tudta volna nyugtatni a fiatalokat. Jövőre a csapat magja adott, bízunk Németh Gábor játékában, aki két év kihagyás után is nagy erősítés lehet. Décsi Gábor helyett igazolnunk kell egy átlövőt, továbbá Hoffmann Ákos csak alacsonyabb szinten véd tovább, így egy kapusra is szükségünk lesz. A megyei csapatunk feljutott az NB II-be, így a fiatalok a felnőttek között erősödhetnek, aminek komoly jelentősége van ebben a korban.

A GYŐR-SZOL–Széchenyi Egyetem kosárlabdacsapata tavaly még a kiesés ellen küzdött az NB I/B-ben, idén azonban a nyáron szerződtetet vezetőedző, Kozma Tamás irányításával felzárkózott a nyugati csoport élmezőnyéhez. Az alapszakaszt az ötödik helyen zárta az együttes, végül pedig a tizedik helyen végzett a gárda a teljes – a keleti és nyugati csoportot is felölelő – másodosztályú mezőnyben.

– A bajnokság rájátszásában hat mérkőzést játszottunk. Három győzelemmel és három vereséggel a kuparendszerű lebonyolításban a tizedik helyet szereztük meg a kilencedik-tizenhatodik helyért folytatott helyosztókon. Összességében erről az etapról elmondhatom, hogy a lebonyolítás sajátosságát kellett figyelembe venni a taktika kialakításánál, ez kétszer sikerült, míg az utolsó mérkőzésen sajnos egy-egy negyed gyenge teljesítménye miatt már nem – kezdte a szezon második felének értékelését Kozma Tamás vezetőedző.

– A Tiszaújváros elleni első körben magabiztos játékkal léptünk tovább, annak ellenére, hogy ellenfelünk a második mérkőzésre a Nyíregyháza A-csoportos játékosaival lepett meg minket. A második fordulóban a korábban már kétszer legyőzött, fiatal játékosokból álló Honvéd ellen játszottunk. Az idegenben összeszedett minimális hátrányt hazai pályán határozott, lendületes motivált játékkal dolgoztuk le, és jutottunk tovább a középszakasz legjobb helyét érő kilencedik-tizedik pozícióba. A harmadik helyosztón a kellemetlen játékstílusban játszó TF ellen kellett küzdeni. Szó szerint küzdöttünk, kevés szépség, ellenben annál több harcosság és taktika jelent meg ezeken az összecsapásokon. A végeredményt azok a mérkőzésenkénti egynegyedes rövidzárlatok okozták, amik végül is a TF javára döntötték el a helyosztó kimenetelét –elevenítette fel a rájátszásbeli párharcokat a szakember.

– Azt gondolom, hogy játékosaim kérésemnek megfelelően az utolsó pillanatig koncentráltak, motiváltak voltak. A tényekhez tartozik, hogy a rájátszásban Fülöp, Papp és Geszler is sérült volt, ami a rotációs lehetőségeket nagyban csökkentette. Szerencsére, mint év közben is, mindig volt egy-egy játékos, aki a stabil teljesítmények mellé eredményes játékkal tudott hozzá tenni a sikerekhez. Gondolok itt Palavics Barnára, aki év közben a kevés edzés és iskolai, munkahelyi elfoglaltsága miatt érdemben csak most tudott csatlakozni a csapatjátékhoz. Az alapszakasz után a kilencedik-tizenkettedik helyre vártam a csapatot, a tizedik hely megszerzésével teljesítettük elvárásainkat. Örülök, hogy a végső sorrend kialakulásában olyan csapatokat is képesek voltunk megelőzni, mint a Veszprém, vagy hogy a keleti csoportból mindösszesen négy csapat végzett előttünk. Ez mutatja azt is, hogy egyelőre nyugaton még mindig erősebb a második vonal. A csapat elérte azt, hogy a szakmában és a pályán is számolni kell velünk, meghatározó csapata lettünk a B-csoportos bajnokságnak, komoly előrelépés történt a tavalyi évhez képest.

Lakner Gábor

Fotó: Cseh Gergely

likeold
a fb oldalunkat