Kelbimbó az asztalon
A bimbós kel vagy kelbimbó különleges ínyencség! Sok helyen nem ismerik, ezért kuriózum.
Mi azonban, itt Közép- Európában, bárhol hozzájutunk, mégsem készítünk belőle annyi ételt. Itt viszont, az a recept található, ami mindenki kedvencévé váltja a kis zöld golyókat!
Nem feltétlenül a kedvenc zöldségeink közé soroljuk, de ahogy minden alapanyaghoz, a kelbimbóhoz is tartozik néhány trükk, amivel becsempésszük a szervezetünkbe, hiszen rengeteg vitamint tartalmaz minden kis bogyója! Belgiumban, a 19. században nemesítették ki, amit brüsszeli káposztának is neveztek. Természetesen, aki ismeri, tudja: sem az íze, sem a textúrája nem sokban tér el a káposztaféléktől és a felhasználása során is igen jellegzetes gőzzel lepi meg a konyha lakóit, de mindez nem számít, hiszen a tányérra kerülve kárpótol küllemével. Sok kis guruló, apró vadzöld golyó, ami rengeteg felhasználási módra és az ételeink díszítésére ad lehetőséget. Főbb pozitívuma – amiért is írok róla nem más –, hogy megtalálható minden évszakban nálunk. Otthoni termesztése nem igényel nagy mennyiségű verejtéket – akár a gaz, úgy nő a kertben – mindezek után pedig fagyasztható a sok C-vitaminjával együtt! Meg kell csupán találnunk azt a módját, amit az egész család szívesen lát egy vacsora asztalon!
Rengeteg recept kipróbálása után ez lett széles körben a legjobb, ahol az édes sajtok, barna vaj mellett, a krémes tejszín és omlós csirke között megbújnak a kellemesen kesernyés kelbimbók. Szinte már kerestük!
Chedar és csirke kelbimbóval
Bevásárló lista 4személyre
1 kg csirke felsöcomb
150 ml tejszín
20 dkg chedar sajt
10 dkg eidam sajt
5 dkg vaj (82%)
1 fej voroshagyma
1 dl vorosbor
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna vagy császár
só, bors
Elkészítés
1- egy teflon serpenyőben a vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a félbevágott combok minden oldalát, azaz kérget sütünk, majd kiszedjük egy tányérra őket!
2- A kelbimbót forrásba lévő, sós vízbe 10 percig főzzük, majd szintén felretesszük!
3- A megmaradt zsiradékban megpirítjuk a kockákra vágott szalonnát majd hagymát és felöntjük a borral, mikor az felforrt, hozzáöntjük a tejszínt és 1 dl vizet, ahova visszarakjuk a csirkedarabokat.
4- Sózzuk, borsozzuk és 15 percig fedő alatt, kis lángon főzzük!
5- A sajtokat lereszeljük, hozzáadjuk a kelbimbóval együtt, majd felforraljuk és tálaljuk!
Jó étvágyat!