Hirdetés
Halmos László emléke előtt tisztelegnek

Isten és ember szolgálatában

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2019.11.08. 16:58

A magyar zeneszerző, karnagy és kiváló egyházzenész, Halmos László 110. születésnapjára egész napos konferenciával és egyházzenei áhítattal emlékeznek november 9-én. Az esemény ötletgazdája és főszervezője Katona Tibor, a Palestrina Kórus karnagya, a Halmos-örökség lelkiismeretes ápolója.

Hirdetés

„Halmos László 1909-ben született Nagyváradon, itt is érettségizett” – kezdte Katona Tibor. „Diplomát Budapesten, a Zeneakadémián szerzett, egyházzenei és zeneszerző szakon. Győrbe 1931-ben került – Fetser Antal akkori megyéspüspök hívására – hogy utódja legyen a város zenei életét nagyban meghatározó Franek Gábornak. A székesegyház karnagyaként szolgált tehát, illetve még ebben az évben megalapította a ma is működő Palestrina Kórust.

Halmos László (1909-2019)
Fotó: Wikipédia

A fiatal karnagy hatalmas munkakedvvel irányította a győri egyházzenei életet, s ahogy Katona Tibor mesélte, a Palestrina Kórussal egy évvel később már önálló koncertet is adtak. Emellett természetesen a liturgikus feladatokat is ellátta a kórus, amely már a kezdetekkor is kimagasló színvonalat képviselt, s Halmos egészen 1953-ig vezette a társaságot.

Hirdetés

Nyolc vagy tíz kórust alapított győri évei alatt, tanított, zenét szerzett, roppant tevékeny művészember volt – folytatta Katona Tibor. „Főleg egyházzenei műveket szerzett, közel hatszázra tehető kottáinak a száma. Fia, Halmos Péter és Hoffmann László orgonaművész gyűjtötte egybe a műveket, amelyek a Richter Gyűjteményben kaptak helyet.”

Halmos László zsenialitásáról szólva Katona Tibor példának hozta, hogy a temérdek munkája mellett ha szükség volt rá, vasárnapról vasárnapra írt egy-egy új motettát, amelyet ha kellett a kispapokkal, ha kellett vegyeskarral tanított meg. Rengeteg művét eleve úgy jegyezte le, hogy férfi szólamra és vegyes szólamra is tanítható volt.

Kifejezetten gyakorlati zenész volt. A műveiben pedig folyton folyvást tetten érhető a magyar népzene: a pentatónia mindenütt megfigyelhető. Széles körnek alkotott Halmos, beleértve a kisvárosi vagy falusi karnagyokat, kórusokat is. Fontosnak tartotta, hogy mindenki hozzájuthasson az igényes zenéhez, képzettségtől nem feltétlen függően. Egészen hihetetlenül gazdag zenei örökséget hagyott hátra Halmos László.”

Katona Tibor és a Palestrina Kórus méltó módon ápolja is az 1997-ben elhunyt kiválóság emlékét, évről-évre megemlékeznek születésnapjáról. Idén lenne 110 éves, így a karnagy úr merészet álmodott és november 9-re egy egész napos konferenciát és egyházzenei áhítatot szervezett a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermébe és a Bencés templomba.

„Pályázat segítségével valósulhat meg a konferencia, amelynek a főszervezését a Palestrina Kórus és én vállaltam magamra. Egyrészt ez a kórus állt legközelebb Halmos munkásságához, másrészt feladatomnak is éreztem, hiszen személyesen is ismerhettem a karnagy urat, s a fiával is személyes kapcsolatom van. Köszönettel tartozom a bencés perjelségnek, hiszen azonnal igent mondtak a megkeresésemre és rendelkezésünkre bocsátották a dísztermüket és a templomot is, így színvonalas helyszínen fogadhatjuk a vendégeket.”

Illusztráció: Pixabay

Az egész napos konferencia pedig az egyházzenei legnagyobb neveit vonultatja fel, színvonalas előadásokkal és zenei betétekkel vár minden érdeklődőt.

A meghívott előadók és fellépők névsorának összeállítása is Katona Tibor feladata volt, aki örömmel fogadta a rengeteg pozitív visszajelzést. Így köszöntjük majd a konferencián például Tardy Lászlót is, aki a budapesti Mátyás templom karnagya, s tulajdonképpen Bárdos Lajos örökségének a továbbvivője.

Nem szerettem volna, hogy csak száraz előadások legyenek, így két-két szakmai beszélgetés között énekkarok adnak rövid kis műsort. Színesíti is a programot, illetve 27 éve már, hogy ismerjük egymást és számíthatunk az együttműködésre, közös munkára. Ráadásul olyan szakemberek előtt szólalhatnak meg, akik előtt mindenképp megtiszteltetés. Természetesen mindenki műsorában helyet kapnak Halmos szerzemények is.”

A nap végén a Bencés templomban zárul majd a Halmos-megemlékezés, amikor is egyházzenei áhítatot tartanak majd. Itt megszólal a győri Kármelita templom Szent Cecília Kórusa, a Győri Palestrina Kórus és a budapesti Szent László templom kórusa is.

Véletlen egybeesés, hogy a kőbányai Szent László templom kórusa idén száz éves, így duplán ünnep lesz az ő fellépésük. A Szent Cecília Kórus egykori vezetője, a korábban is említett Hoffmann László pedig idén lenne 70 éves, szegény nagyon fiatalon hagyott itt bennünket, most a felesége vezeti a kórust. Nem mellesleg Hoffmann Lászlónak nagyon nagy szerepe van abban, hogy a Halmos gyűjtemény rendszerezett és elérhető. Rá is emlékezünk majd tehát. Tehát a számok most a 110, a 100 és a 70 lesz.”

A konferenciát és az egyházzenei áhítatot tehát november 9-én tartják a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében, illetve a Bencés templomba. A rendezvény ingyenes, és bárki számára elérhető, a szervezők csak annyit kérnek, hogy a halmoskonferencia@gmail.com egy regisztrációs e-mailt küldjenek.

A rendezvény részletes programja itt található:

Kapcsolódó témák: #megemlékezés | #zene |
likeold
a fb oldalunkat