Győr+
2011.10.21. 13:34

Horváth Péter: Minden, ami fontos az értelmiségi léthez, itt megtalálható

Ha valaki tanár lesz, olyan helyen szeretne dolgozni, ahol úgy érzi, kit tud teljesedni, és nem csak a tananyaggal kapcsolatban tudja elmondani a gondolatait. És ezek a gondolatok nem pusztába kiáltott szavak lesznek, hanem értő közegre találnak – ad magyarázatot a Révai Gimnázium 49 éves igazgatója, hogy a szegedi egyetemi évek után miért tért vissza rögtön egykori Alma Materébe tanítani.

Horváth Péter 1980-ban érettségizett a Jókai utcai épületben, majd matematika-fizika szakon végzett.

– Itt születtem, szüleim, nagyszüleim már gyermekkoromban megszerettették velem a várost. Az Erzsébet liget – amelynek környékén laktunk – tele volt titkokkal, pattogó labdákkal, bicikliző gyerekekkel. Aztán később ugyanez a park a jó beszélgetések, randevúk helyszíne lett. A Révaihoz pedig a példát mutató tanárok emlékén kívül az igazi, ma is tartó komoly barátságok, és a szerelem köt, hiszen itt ismertem meg feleségemet. Így egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy máshol éljem le az életemet.

1991-ben igazgatóhelyettese, majd 1995-ben igazgatója lett a patinás intézménynek, amelyet a mai napig vezet. Azt mondja, a tanárok jó és rossz értelemben is példaképei a tanulóknak. A mai gyerekek ugyanis több időt töltenek az iskolában, mint otthon. Így nem a szülőt látja munkaközben a diák, hanem a tanárt, aki nagyon erős hatással lehet tanítványaira.

– Biztos vagyok abban, hogy a gyerekek nagyjából olyanok lesznek, mint amit az iskola, a szülők, és a világ közvetít feléjük. Szidhatjuk őket, hogy milyenek ezek a mai fiatalok, de abban mi elég keményen benne vagyunk.

A négy gyermekével és feleségével Nádorvárosban élő iskolaigazgatót gyermekkori emlékein, a városhoz kötődő érzelmein kívül a megyeszékhely méretbeli adottságai is ide kötik. Ahogy fogalmaz, Győr se nem túl kicsi, se nem túl nagy, itt majdnem mindenkit lehet ismerni.

– Ha sokkal kevesebben lennénk, akkor nem lenne lehetőség a városban fenntartani múzeumot, színházat, kórházat… Minden, ami fontos az értelmiségi léthez, illetve egyáltalán a léthez, az itt megtalálható. Belátható, jól megszervezhető az ember élete. A belváros hangulata pedig a szerteágazó vizekkel még egy külső szemlélő számára is izgalmas, ha van ideje sétálni a Radó-szigeten, átmenni a kis hidakon, megkerülni a várat, besétálni a kis utcákba, a kis járaton fel a Káptalandombra. Az itt futó erek éltetik is ezt a földet. A víz folyása szimbolizálhatja a mozgást, a medrek pedig az állandóságot.

Horváth Péter szenvedélye sokáig a futball volt, fiatalon 9 évig az ETO-ban is játszott, de a kor előrehaladtával már egyre kevesebbszer lép pályára. Az új játék az életében a bridzs, minden kedden játszik a győri Bridzs klubban, a Zöldfa étteremben. Persze nem csak ezzel pallérozza elméjét.

– Kevéssé megfogható időtöltés, lazítás, de nekem nagyon fontos, hogy olyan emberek társaságában legyek, akikkel jó beszélgetni. Szeretek akárcsak hallgatni is, értelmes embereket. Akár kötetlenül is egy sör mellett, jó gondolatmeneteket, tapasztalatokat végighallgatni, elmorfondírozni rajtuk. Kedvelem nagyon a filmeket is, de csak úgy, mint a zenében, már nincs ideje az embernek ebben a korban arra, hogy mindent kipróbáljon, mint fiatalon. Már kialakult ízlésem van, a bizonytalanra nem veszek jegyet. De mindezeket megelőzi az otthon: a család szerencsére olyan harmonikus hely, ami teljesen kikapcsol. Négy gyermekem van, jó érzés a kicsiket istápolgatni, a nagyokkal elbeszélgetni.

A Révai

A győri Révai Gimnáziumot az ország legjobb középiskolái között tartják számon. Az itt végzett diákok 93–95 százalékát veszik fel valamelyik egyetemre, jellemzően a Corvinusra, az ELTE-re, az orvosira vagy a műszaki egyetemre. Horváth Péter azt mondja, arra törekednek, hogy az órákon megértessék a tananyagot a diákokkal, aztán teret adnak az önálló munkára. A Révaiban rengeteg szabadon választott óra közül választhatnak a gyerekek, akik ki is használják a lehetőségeket.

A bridzs

Horváth Péter heti rendszerességgel bridzsel a Zöldfa étteremben. Azt mondja, a bridzsben az a jó, hogy gondolkodtat. Játékbeli partnerével olyan olyan nyelvet kell beszélniük, amit ők értenek, az ellenfelek viszont nem. Felkészültség, koncentráció és az ellenfél tisztelete – talán ezek a legfontosabb összetevői ennek a kártyajátéknak. Az a legjobb, ha egy jó páros ellen tudunk jó eredményt elérni – mutat rá az igazgató, aki megjegyzi, talán valahol a csapatjáték is benne van a bridzsben. A győri klub Horváth Péter szerint nagyon erős közösség, ma már ötven-hatvan állandó játékos ül asztalhoz keddenként.

Wurmbrandt András