Győr+
2018.05.11. 15:52

Gyors, friss egészséges –thai leves!

Sokan próbáljuk lemásolni a nálunk legnépszerűbb kínai ételt, az édes-savanyú levest, de nem látom túl sok értelmét. Ennél jóval egyszerűbb, finomabb leveseket láttam a kínai lakótársaimtól!

Egyetemi éveim utolsó szakaszában izgalmas recepteket gyűjtöttem, hiszen külföldön éltem, külföldi lakótársakkal és végül barátokkal egyetemben. Bőven volt időm ellesni, tanulni és kóstolni is ismeretlen ételeket, például az ázsiai konyha rejtelmeiből. Két kínai, matek szakos lány lakott a szomszéd szobában, akik minden áldott este csak szeleteltek és szeleteltek. A konyha foglalt volt ez idő alatt, innen tudom pontosan, hogy mindez napi 3 órás munkafolyamat volt, amiből a szeletelés jelentette az idő kétharmadát. Az ételüket viszont körülbelül 7 perc alatt készítették el, tökéletesre. Bizony, nem csupán már az illata volt isteni, de az íze és a precíz szeletelésnek köszönhetően a külleme is hibátlan volt. Jámbor, szégyenlős lányok voltak, akik ráadásul angolul sem nagyon beszéltek, tehát feleslegesen kérdeztem, ezért inkább csak figyeltem. Volt egy alapkészletük, ami szószokból és egy kis főzőedényből állt. A szószokat hellyel-közzel tudjuk helyettesíteni itt is, a kis dobozt már nem biztos. Ez nem volt más, mint egy rizsfőző masina, ami mindenkinek volt. Kinek fekete egy mesehőssel, kinek rózsaszín sok virággal, a rizst mindegyik pont ugyan olyan tökéletesre főzte. Szép, tiszta ételek születtek, ez tetszett meg igazán és adott néha ihletet ahhoz, hogy én is egyek 1-2 wokot, amelyek közül a leves lett az egyik kedvencem.

 


Bevásárló lista

 

• 1 kiskanál friss gyömbér

• 1.5 dl szójaszósz

• 1 kiskanál hal szósz

• fél kiskanál édes, ázsiai chili szósz

• friss bors

• 2 evőkanál szezámolaj

• 10 dkg karaj

• 1 csomag shiitake gomba

• 3 szál répa

• 1 csomag rizs vagy gyors leves tészta

• 2 szál újhagyma

• 3 gerezd fokhagymagerezdeket1 chili paprika

• 1 cikória

• só

• 1 evőkanál limelé

 

 

Elkészítés

 

1- A zöldségeket és a húst julienre szeleteljük, vagy ehhez közeli vastagságra.

2- A szezámolajon megpirítjuk a húsokat, a szeletelt gyömbért, majd a hagyma felét, hozzáadjuk a szójaszószt, a halszószt és fél liter vizet. 15 percig , fedő alatt főzzük.

3- A felvágott zöldségeket hozzáadjuk, sóval ízesítjük és még 5 percig főzzük.

4- A tésztát az utolsó 2 percben adjuk hozzá, ha rizstészta akkor le is kapcsolhatjuk, ha más, akkor 2 percig még főzzük.

5- Szeletelt, friss újhagymaszárral, korianderrel és pár csepp lime-al tálaljuk.

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!