Hirdetés
Uniós projekt

Győri praxisközösség

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.01.29. 20:41

Szany Nagyközség Önkormányzata vezetésével 2018. június 1-jén létrejött az első Győri Praxisközösség a Csornai és a Győri járás 8 háziorvosi praxisának részvételével, a tevékenységek megvalósítására az önkormányzat európai uniós támogatást nyert el.

Hirdetés

A praxisközösség működésének célja volt az alapellátási és népegészségügyi feladatok jobb összehangolása, egészségcentrikus szemlélet erősítése, többletszolgáltatások nyújtása az alapellátás keretében, a lakóhelyhez közel.

A projekt három településen – Szanyban, Győrben és Enesén – valósult meg. A Praxisközösség munkájában 8 háziorvos, 8 háziorvosi asszisztens, 3 védőnő, 2 egészségfelelős, valamint 1-1 népegészségügyi koordinátor, praxisközösségi menedzser, gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus vett részt. A Praxisközösség tevékenységének 20 hónapos futamideje alatt több mint 3.100 fő egyéni egészségi állapotfelmérése készült el, közülük közel 800-an vettek részt a dietetikus, gyógytornász, egészségpszichológus által tartott foglalkozásokon, illetve a háziorvosok által biztosított prevenciós rendeléseken.

Hirdetés

A projekt során 6 lakossági és 6 iskolai egészségnap került megszervezésre, ahol egészségügyi szűréseken és állapotfelméréseken vehettek részt az érdeklődök, miközben párhuzamosan különböző előadások és interaktív programok követték egymást. Az egészségnapokon összesen 1.100 fő vett részt.

A Praxisközösség munkáját gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus és védőnők is segítették, ennek köszönhetően a Projekt megvalósítási ideje alatt mindenki számára ingyenesen elérhetők voltak az egyéni és csoportos foglalkozások, mint például a légző torna, gerinctorna, BabaMama klubfoglalkozások, étrendi tanácsadások, lelki egészség tanácsadások. A praxisokhoz tartozó lakosság számára stresszkezelő tréningek, dohányzás leszokást támogató csoportok indultak. Az idősek fizikai aktivitásának megőrzése érdekében szenior tánc és gerinctorna csoportok működtek heti rendszerességgel, de a korosztály körében nagy népszerűségnek örvendtek az egészséges idősödéssel kapcsolatos előadások is.

A Győri Praxisközösség munkája sikeresen zárult, a projekt segítségével sok olyan pácienst is el tudtak érni az elmúlt időszakban, akik egyébként nem keresik fel rendszeresen háziorvosukat és vesznek részt a megelőző szűréseken.

Forrás: Szany Nagyközség Önkormányzata

Kapcsolódó témák: #egészség |
likeold
a fb oldalunkat