Győrben is lesz Zebra terv akció!

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.05.19. 10:51

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság május 23-25. között hirdette meg a „ZEBRA TERV” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést, a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára helyezve a hangsúlyt.

Az elmúlt időszakban a figyelem ráirányult a gyalogosan közlekedőkre, hiszen ők a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői. Az őket ért közlekedési balesetek majd minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A gyalogosok védelmét célzó akció május 23-25. között vármegyénkben is zajlik majd. Az akció célja, hogy mind a járművezetők, mind a gyalogosok figyelmét felhívják a biztonságos, és balesetmentes közlekedésre, a KRESZ előírásainak maradéktalan betartására.

Az ellenőrzéseken a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú – különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő – kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, és annak környezetére fognak koncentrálni.

Az akcióban nem a büntetés kiszabása a cél, hanem a szabálytalanságok elkövetésekor felmerülő lehetséges tragikus következmények tudatosítása!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi szabályok betartására hívja fel a gyalogosok és a járművezetők figyelmét:

·         A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

·         Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

·         Soha ne menjenek át a tilos jelzésnél!

·         Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!

·         A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.

·         Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.

·         A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is sokszorosára növelheti a biztonságot.

·         Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

·         Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

·         A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

Kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra… hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtó