GYAC a csúcson. De merre tovább?

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.06.03. 08:01

A Győri Atlétikai Club helyzetéről fejti ki gondolatait Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester. Utal arra, miként jutott az egyesület a legjobban támogatott sportszervezetek közé, milyen lobbitevékenység áll a háttérben, milyen célokat tűztek ki és valósítottak meg. Az elnökségi tagságáról lemondó alpolgármester az aggályait is megfogalmazza, ugyanakkor korrekt partnerséget ígér.

Tekintsünk vissza a múltba, hogy megértsük a jelent, és ennek eredményeire, tanulságaira alapozva biztonságos jövőt tudjunk építeni. Fontos tudni, hogy amikor az új városvezetés ciklusa elkezdődött, a Győri Atlétikai Club külön, olyan jelentős kormányzati támogatást, mint most, nem kapott. Az egyesületet szinte kizárólag a város finanszírozta, elenyésző tagdíjbevétel mellett, s mindezt úgy, hogy szinte teljes egészében a klub az önkormányzat sportlétesítményeit vette igénybe, arra támaszkodott. A Covid-járvány, az energiaárak brutális növekedése, és a háború okozta gazdasági válság az utóbbi években jelentősen megnövelte a város kötelezően ellátandó feladatainak finanszírozását. A kulturális, nem kötelező feladatok – mint a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház, a Győrkőcfesztivál magas szintű fenntartása mellett az új városvezetés azt vállalta, hogy a sportlétesítményeket  és sportegyesületeket is mindenképpen megpróbálja szinten tartani a lehetőségek tükrében. Ennek a határozott célnak a megvalósításához az eddig csak kismértékben rendelkezésünkre álló állami pénzek megszerzése érdekében komoly, átgondolt lépéseket tettünk. A polgármester hatékony lobbitevékenységének köszönhetően például a színház finanszírozásához éves szinten a kormányzati támogatás 750 millió, a bábszínház esetében 110 millió forint támogatást sikerült szerezni. 

A GYAC esetében első lépésként Petrov Iván akkori, sportért felelős polgármesteri biztos eredményes közreműködésével egyesületünk bekerült a kiemelten finanszírozottak közé, igaz, hogy még csak a legalacsonyabb fokozatba. Amikor Papp Oszkár elnök úr átvette a klub vezetését, s majd miután Petrov Iván távozott a polgármesteri biztosi pozíciójából, 2021 tavaszán a sportért is felelős alpolgármesteri kinevezést kaptam – mely területért korábban nem én feleltem –, s Szeles Szabolcs, már meglévő elnökségi tag mellé bekerültem elnökségi tagnak is, ennek a vezető csapatnak a közös munkája eredményeként a GYAC mint sportegyesület az állam által az anyagilag is legmagasabban támogatott egyesületek közé jutott, a legfelső 1. kategóriába került a pár kiemelt vidéki sportszervezet közé, s idén először 185 millió forint állami támogatást sikerült megszereznünk. Így a GYAC a remek sportszakmai munka, a kiváló versenyzők, szakmai stáb és a vezetőség hathatós közbejárásának köszönhetően felkerült egy olyan térképre, amelyen csak a legjobb egyesületek vannak jelen.

A jelentős központi támogatás nyilvánvalóan elindítja egyesek fantáziáját. A klub anyagi helyzetét tehát stabilizáltuk és terveztük a jövőt. A közpénzekkel felelősen kell bánni. A sportolók számára a leghasznosabb segítség az infrastruktúra megnövekedett költségeinek megtérítése. A sportolás, a sportolók biztonságos lehetőségeinek feltételeit ebből a keretből szerettük volna biztosítani. Nem tudjuk, hogy a napokban valójában mi játszódott le a háttérben. Azt látjuk, hogy amint pénz állt a házhoz, megjelent a színen Borkai Zsolt, aki az elmúlt időszakban nem tanúsított érdeklődést a klub iránt, noha volt már elnökváltás Papp Oszkár megválasztásával 2020-ban. Borkai szerepvállalása a klub egyik fő támogatóját, az önkormányzatot is meglepetésként érte. Nem jelezte vezetői ambícióit az elnökségi tagoknak, hanem a hátuk mögött a szakosztályvezetőkkel egyeztetett, s nem állt elő szakmai programmal, ellenben a néhány nappal korábban még teljesen másként nyilatkozó szakosztályvezetőket és küldötteiket sikeresen meggyőzte arról, hogy ő lehet az ideális vezető. 

Kétségtelenül ő hozta össze a GYAC-ot, s jár is érte a köszönet. Ugyanakkor annak anyagi biztonságát, tartós működésének feltételeit az elmúlt három évben mi teremtettük meg. Az ő polgármesteri ciklusa alatt megépített, és amúgy új, nagyszerű, de energetikailag katasztrofálisan megtervezett sportlétesítmények fenntartása komoly pénzbe kerül, így a Borkai közreműködésével újraalapított, de már nélküle sikerre vitt, és pénzügyileg napjainkra stabilizált klub további eredményes működtetése komoly kihívást jelentett, mindezt úgy, hogy a sportlétesítmények esetében nem számoltak felelősen a fenntartási kérdésekkel. A sportot felügyelő alpolgármesterként kizárólag azok a célok vezérelnek, amelyek a sportolók edzési lehetőségeinek minél magasabb színvonalát biztosítja. A támogatás rendkívül fontos a stabil háttérhez, az edzések magas színvonalához, az olimpikonok sikeres felkészüléséhez. Elengedhetetlen, hogy az egyesület jogszerűen működjön, egy jogilag megkérdőjelezhetetlenül megválasztott, és erkölcsileg feddhetetlen elnökkel, akinek kiváló sportszakmai kapcsolataira alapozva további központi támogatásokat kaphatnak egyesületeink, és maga a klub.

Kétségesnek tartom, hogy az olimpiai bizottság korábbi, még a polgármesteri ciklusa javában, 2017-ben újra meg nem választott elnöke vajon képes lehet-e ezt a klubot további támogatáshoz, támogatókhoz juttatni úgy, hogy ez a felfelé ívelő pálya ne törjön meg a jövőben. Aggasztó jeleket látok e tekintetben, hiszen már most van olyan támogató, aki jelezte erkölcsi dilemmáit ezzel kapcsolatban.

Borkai legutóbbi nyilatkozatában további önkormányzati támogatás elvárását jelezte, ami nem tűnik nagy ívű gazdasági és sportszakmai programnak. A sportolók és a klub miatt is ennél több munkát várunk el egy elnöktől. Nemcsak a már megszerzett központi városi támogatások felélését, nemcsak a várossal szemben történő követelőzést, hanem újabb támogatások megszerzését. Az biztos, hogy mi korrekt partnerek leszünk és mindent megteszünk a város részéről a GYAC sikeréért!

Radnóti Ákos
alpolgármester

Kapcsolódó témák: #GYAC | #Győr | #Radnóti Ákos | #sport |