Francia mozdulat

Győr+
2019.03.24. 09:35

Csupán néhány hozzávaló és egy jó mozdulat, amivel azonnal egy másik ország ízvilágába kerülhetünk. Ilyen ez a szendvics, amit megsütni egy pillanat, de az emlékezetünkben sokáig megmarad.

Ritkán jutok igazán különleges francia, olasz vagy holland sajthoz, de a zöld-piros áruházban néha akad pár igazi ínyencség. A legutóbb rátaláltam egy kék penészes, kecske camembert-féle sajtra, amit egy hétig még a hűtő tetején dédelgettem, és ezután gondoltam azt, hogy ideje elkezdeni vele foglalkozni. Általában így teszek a kék, rokfort és egyéb érlelt sajtokkal, hogy addig érlelem tovább még szobahőmérsékleten, de nem erős fény vagy nap alatt, amíg erőteljes illata nem lesz a csomagolásán keresztül.

Szikkadt rozsos zsemlét vettem alapul, hiszen pirítósnak az a legjobb és egyébként is ez maradt, egy igazán finom vajat és a fűszereket a sajthoz: rozmaring, narancs és méz. Elmesélném bővebben is, hogy milyen volt ez a sajtos toast, de nem tudok többet mondani, mint hogy: MESÉS! A sajtot ezen felül későbbiekben tésztára szánom egészben sült paradicsomokkal és muffinba friss spenótlevéllel, fokhagymával. Érdemes kipróbálni bármelyik verziót, nem okoz csalódást a sajtok szerelmeseinek.

Bevásárló lista 2 személyre:

100 g érett camembert (kenhető állagú)

2 rozs zsemle

2 kk méz

2-3 őrlés friss bors

1 csipet őrölt rozmaring

1 narancs

10 g vaj

Elkészítés

1. A zsemlét félbevágom, a belső feleit alaposan megkenem vajjal, egy nagy adag sajtot kenek rá, lecsorgatom 1 kk mézzel, friss borssal, csipet őrölt rozmaringgal szórom meg és lefacsarom alaposan kb. a narancs negyedének levével.

2. A zsemléket összeborítom és a külső feleit picit megvajazom. Forró serpenyőben, közepes lángon mindkét oldalát lesütöm a zsemléknek, közben pedig lenyomom egy lapáttal, hogy minél laposabb legyen.

3. Amikor ropogósra sült mindkét oldala, még pár csepp naranccsal lecsepegtetem, kettévágom és egy nagy adag friss paradicsomsalátával tálalom vagy csupán egy forró kávéval.

Egyszerűnek tűnő, de az egyik legjobb reggelik egyikeként tartom számon.

#SzarkaZsófi