Figyeljünk a mancsokra a nagy melegben!

Fotó: Pixabay
Bodrogi Sára
2019.08.08. 16:53

A múlt hétvégi lehűlés után ismét melegszik az idő, ami nem csak az emberi szervezetnek lehet megterhelő, a kutyákra is veszélyt jelenthet. Kok Annamária, a Győri Állatmenhely dolgozója arra hívja fel a felelős kutyatulajdonosok figyelmét, hogy kánikula idején fokozottan ügyeljenek a sétáltatásra!

Hirdetés

Bár a múlt hétvégén előkerültek a pulóverek és a farmerkabátok, a héten visszatértek a melegebb napok, hétvégén pedig akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Az ilyen forró napokon a Győri Állatmenhelyen is elmarad a sétáltatás vagy korábbi időpontra helyezik át, ezen a hétvégén a várható hőség miatt nem 9-től 12 óráig, hanem 7 órától 10 óráig tart nyitva a menhely.

A 30 fok feletti kánikula komoly veszélyt jelenthet az állatokra nézve, a gazdik feladata, hogy megelőzzék a bajt. Kok Annamária állatgondozó arra hívja fel a kutyatartók figyelmét, hogy 30 fokban az aszfalt akár 50-60 fokosra is felmelegedhet, és a kutyus mancsát hólyagosra égetheti. Azt ajánlja, ha nem muszáj, a déli órákban, illetve délután már ne vigyék ki a kutyát sétálni, oldják meg délelőtt 10 óráig a sétáltatást, és fontos, hogy vigyenek magukkal friss vizet. A menhelyi dolgozó elmondta, egyre több kutyánál jelentkeznek a hőguta tünetei – az elfekvés és a lihegés –, ilyenkor az állatot vízzel kell locsolni, és azonnal árnyékos helyre fektetni.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 4 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

– a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük

– állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni

– kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani

– házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet

A Győr+ Mancsok rovatunkban jelenleg Blackynek és Liának szeretnénk otthont találni, de hamarosan egy kiscicát is bemutatunk: egy imádnivaló kislányt, aki szintén szeretné levenni a gazdikat a lábukról. Adjanak nekik egy esélyt!

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatok |