Áldott a győri keresztút

Földvári Gabriella
2019.04.15. 19:17

A maga nemében egyedülálló győri belvárosi szabadtéri keresztutat hétfőn délután dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg ünnepélyes keretek között, nagyszámú érdeklődő jelenlétében a Káptalandombon.

Az új győri kálvária a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indulva érinti a Dunakapu teret, a Széchenyi teret, a Bécsi kapu teret, majd a Székesegyházhoz érkezik vissza. A keresztút elsődleges, evangelizációs célja mellett különleges művészi értékkel bír, hiszen különböző technikával dolgozó helyi alkotók együttműködésének gyümölcse Sándor János építész, vezető tervező koordinálásával. A keresztút állomásait hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja.

Az alkotók

Az alkotók: Babos Ágnes, Babos Éva, Borbély Károly. Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Horváth Ákos, Kis Péter, Kurcsis László, Lebó Ferenc, Lipcsey György, Lipovics János és Szabó Márton. A keresztút alkotásait üvegbeton borítású tartószerkezetbe helyezték el az épületeken, vagy lábakra állították.

Dr. Veres András megyéspüspök

“Ezzel a keresztúttal nem csak Győrnek, hanem az egész országnak, Európának is üzenünk, hiszen keresztutat állítottunk, mellyel a kereszténység legrégebbi ájtatossági formáját jelenítjük meg” – fogalmazott dr. Veres András megyéspüspök az ünnepségen. A keresztút művészi szépségével is üzen, hiszen győri művészek alkotásait örökíti meg, magyar feltalálású üvegbetonba ágyazva a stációkat. Ezt az anyagot egyébként szakrális építményben most először használtak. A megyéspüspök azt kívánta, hogy a győri keresztút legyen mementója annak, hogy 2019 nagyhetében olyan összefogás létesült, amely minden ember számára ugyanazt az üzentet hordozza „Isten megváltott mindnyájunkat”.

Borkai Zsolt polgármester

Borkai Zsolt polgármester az egyedülálló összefogás erejéről beszélt. A Győri Egyházmegye, a Győri Önkormányzat, valamint az elkötelezett vállalkozói szféra és a tehetséges kortárs alkotók közreműködésével készülhetett el a város új szakrális kincse. A jelenleg is zajló káptalandombi nagyszabású fejlesztések mellett a belváros központi szakrális szerepét erősíti az új keresztút. „A keresztút megvalósításával egyszerre tudjuk hangsúlyozni a kereszténységünk fontosságát, a körmentekhez méltó környezetet teremtettünk, lehetőséget adtunk kiváló alkotók számára, a győriek pedig még büszkébbek lehetnek városukra, valamint a vallási turizmust is erősítheti az egyedülálló kálvária” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Bogisich Ferenc üzletember

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója is annak az országosan egyedülálló összefogásnak jelentőségéről beszélt, amely a bencés templom harangjainak újjászületésével kezdődött, és folytatódott a Mindenki Krisztusa köztéri alkotás felállításával, valamint a keresztút elkészültével. „Példát mutatunk, és még nem ért véget azon különleges álmok sora, amelyek megvalósításával tovább fejlődhet, színesedhet városunk, és a győriek élete is” – ígérte az üzletember.

Az I. stáció – Az ítélet, kisplasztika, alkotója Lipcsey György (Káptalandomb 9.).

A rendezvényen bemutatták Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző „Energico, ma maestoso” című, négy kürtre írt fanfárját. A programon közreműködött a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet énekkara Reisner Ferenc rektor vezetésével.

A nagypénteki keresztutat április 19-én 18 órai kezdettel már a felállított stációk előtt, Veres András megyéspüspök vezetésével járhatják végig a hívők, az érdeklődők. A menet a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indul és ide is tér vissza az alábbi útvonalon haladva: Káptalandomb – Gutenberg tér – Jedlik Ányos utca – Dunakapu tér – Stelczer Lajos utca – Széchenyi tér – Fazekas köz – Széchenyi tér – Kazinczy utca – Bécsi kapu tér – Káptalandomb.

A győri kersztút megvalósulásáról korábban ITT és ITT, valamint ITT írtunk.

Földvári Gabriella

Fotó: MekliZ Fotóstúdió