Hirdetés

Akár a fogdára is kerülhet a sofőr, ha eltiltás hatálya alatt vezet

Havassy Anna Katalin
2019.10.17. 17:36

A közúti ellenőrzések során egyre gyakoribb, hogy olyan sofőröket fognak a rendőrök, akik eltiltás hatálya alatt vezettek. Sőt, a megyénk útjain történt baleseteknél is többször előfordult, hogy egyáltalán nem is ülhetett volna volán mögé az okozó. Jobb átgondolni, ugyanis akár fogda is járhat a felelőtlenségért.

Hirdetés

A Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti járőrei folyamatosan ellenőrzik az autósokat, s az elmúlt időszakban igencsak megnövekedett azok száma, akik eltiltás hatálya alatt vezettek. Ez annyit jelent, hogy korábban valamely szabálysértés vagy bűncselekmény miatt bevonták a jogosítványukat, mégis figyelmen kívül hagyták a döntést, s volán mögé ültek

„Az okok közé tartozhat az is, hogy az állampolgárok nem tudják, milyen komoly következményekkel járhat, ha eltiltás hatálya alatt vezetnek – kezdte Kovács Bernadett rendőr őrnagy és a Szabálysértési Előkészítő Alosztály vezetője . – Amiről most beszélünk, az a szabálysértési törvényhez tartozik, s előkészítő eljárásnak hívják. A sofőröket ilyenkor pedig őrizetbe is lehet venni. Egyébként 19 őrizetbe vétellel szankcionálható szabálysértés van, közülük az egyik ez” – mondta.

A vezetés eltiltás hatálya alatti szabálysértés nem ugyanaz, mint amikor valakinek van ugyan vezetői engedélye, csak azt nem tartja magánál, illetve amikor a járművezető egyáltalán nem rendelkezik jogosítvánnyal. Az első eset azt jelenti, hogy – a rendőrség korábban – a sofőr vezetői engedélyét hosszabb vagy rövidebb időre bevonta, így az illető járművezető ennek leteltéig nem vezethet.

„Ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet, rögtön kiderítjük igazoltatáskor, s őrizetbe vesszük, a bíróság pedig gyorsított eljárásban hoz ítéletet” – vette át a szót Csiszár Ákos őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály forgalomellenőrző alosztályának vezetője.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki fennakadt a rendőri ellenőrzésen, az akár 72 órát is eltölthet a fogdában, míg az ügye a bírósághoz került. A büntetés lehet pénzbírság, közérdekű munka és akár 90 napos elzárás is.

A szabálysértők felelőtlenül bíznak abban, hogy útjuk során nem ütköznek rendőri ellenőrzésbe. A rendőrség a balesetek megelőzésének érdekében fokozottan ellenőriz, hogy kiszűrjék a forgalomban részt vevők számára kockázatot jelentő szabályszegőket. Tehát, akinek bevonták a jogosítványát, jobb, ha nem vezet, mert könnyen a zárkában találhatja magát, akár 72 órára is.

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #rendőrség |
Hirdetés