Hirdetés

A közösség a legnagyobb visszatartó erő

Győr+
2019.08.22. 13:22

A kábítószer-ellenes világnapra, június 26-án jelent meg az a videó, amelyben győri, általános iskolás diákok a saját megfogalmazásukban, a zene nyelvén beszéltek a drogok veszélyeiről. Most megkerestük néhányukat, hogy kiderüljön: milyen hatása volt a videónak.

Hirdetés

A Kossuth Lajos Általános Iskola és a Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola tanulóinak közös munkájából született az a dal, amelyhez a rendőrség is segítséget nyújtott. Főként Pór Nikoletta rendőr főtörzsőrmester személyében, aki évek óta sikeresen oktatja a DADA-programot, s a gyermekek is bátran fordulnak hozzá kérdéseikkel. Most vele és a videón szereplő fiatalokból Demény Lucával, Kovács Árminnal és Sárközi Szabolccsal találkoztunk a győri belvárosban. “Az én ötletem volt, hogy kellene valami figyelemfelkeltés” – kezdte Pór főtörzsőrmester. “Fontos volt, hogy olyan legyen, ami az ö nyelvükön, az életkoruknak megfelelően megfogalmazva szólal meg. A szakmai segítségen túl szabad kezet adtam nekik, s jó volt látni, hogy az iskolák és a rendőrség is a kezdeményezés mellé állt.”


Hirdetés


Ugyanis a főtörzs először a Kossuth iskolában mondta el ötletét, az igazgatónő pedig kapva kapott az alkalmon, s bevonta a nádorvárosi iskolát is. Tehát a pedagógusok is minden segítséget megadtak ahhoz, hogy megvalósuljon egy olyan prevenciós klip, ami tényleg a gyerekekhez szól.

A videó június 26-án jelent meg, s gyorsan bejárta az internetet, sokan gratuláltak a gyerekeknek, s aminek elmondásuk szerint a legjobban örülnek: igazi barátságok születtek a közös munka során.

A videót a Győr+ TV forgatta


“A saját korosztályunkban, tehát a 13 évesek között is látjuk a problémát, nagyon sokan kezdenek el cigizni, vagy ami még rosszabb: a szerekhez nyúlni” – mesélte Kovács Ármin. “Az utcákon is sokszor szembesülünk vele, milyen állapotban szórakoznak vagy éppen nyaralnak, s ez aggasztó. Valahogy szerettük volna elmondani, nagyon nem jó az irány, amerre haladunk.”

Demény Luca is csak megerősíteni tudta a fiút, majd hozzátette: a szöveget azért ők írták, mert tényleg így lett igazán hiteles, olyan, amilyet egy általános iskolás tanuló átérez. “Tényleg mindent magunk csináltunk: a zenét és a szöveget is. Sokan talán nem gondolnák, de tényleg első perctől megvolt az összhang közöttünk. Nem csak. hogy így úgy érezzük, tudtunk valamit tenni a kortársainkért, hanem magunkért is összefogtunk: máig tartó barátságok születtek. Ennek nagyon örülök” – foglalta össze a lány, aki a cselló szólamért felelt a dalban.

“Szerettük volna, hogy minden korosztály megértse, a drogoknak, az alkoholnak igenis veszélye van, s egyre fiatalabb korosztályt érint” – mondta Sárközi Szabolcs dobos és énekes. “A cigit is ide sorolhatjuk, mert nagyon nem egészséges és meglehetősen lehangoló, ha az arcunkba fújják. Egyébként a korosztályunknak azt tanácsoljuk, kössék le magukat! Találjanak ki programokat és minél gyakrabban járjanak közösségekbe! Mi is így teszünk, s sokkal jobb, mint interneten csetelni…” – foglalta össze Szabi, majd hozzátette: kiskamaszként is résen kell lenni, mert nagyon könnyű rossz társaságba keveredni, ám felismerni a veszélyt és segítséget kérni soha nem késő. Talán pont az iskolarendőrtől…

Hogy lesz-e folytatása a videónak, azt egyelőre még nem tudják. Abban viszont egyetértenek, hogy mindannyian nagyon jól érezték magukat a kezdettől a végéig, s örülnek, hogy egy fontos és jó ügy mellé állhattak. Azóta is gyakran beszélgetnek, találkoznak. Lelkesedésüket látva pedig egyáltalán nem lehetetlen, hogy hallunk még róluk…

Szerző: Havassy Anna Katalin
Fotó: Győre Márk

Kapcsolódó témák: #rendőrség | #Száz12 |
likeold
a fb oldalunkat