A bőrgyógyász megmondja

Ezt jelentik a fehér foltok a körmökön

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.15. 13:11

Sokakban él a hiedelem, hogy ha a körmön fehér folt jelenik meg, az kalciumhiányra utal. Valóban igaz ez, vagy valami mást próbál jelezni számunkra ez a fehérség?

Hirdetés

Érdemes odafigyelni körmeinkre, hiszen árulkodhatnak egészségi állapotunkról, és elváltozásaikkal jelezhetnek számunkra, hogy valami nincsen rendben. A hajunkhoz hasonlóan a körmeink is alfa-keratin néven ismert fehérjéből állnak, védelmet nyújtanak az alatta lévő bőrnek.

Legtöbbünk azt gondolja, a körmök fehéredése kalciumhiányra utal, ám Paul Jarrod Frank kozmetikai bőrgyógyász arra hívja fel a figyelmet, hogy legtöbbször nem ez a probléma áll a háttérben, hanem a körömágy károsodásának jelei: a fehér foltok – amelyek hivatalosan leukonychia néven ismertek – lényegében a körömlemez keratinlerakódásai.

Mi lehet a fehér foltoknak, azaz a körömágy károsodásának kiváltó oka?

A bőrgyógyász a körmök szárazságát, esetleges traumát is ide sorol, de a körömrágás és a gélalapú manikűr gyakori használata is megbújhat a háttérben, ahogy a gombás fertőzés, valamint allergiás reakció az akril vagy gél lakkok összetevőire.

Ritka esetben a fehér foltok mögött akár súlyosabb egészségügyi problémák is meghúzódhatnak: szívbetegség, veseelégtelenség vagy tüdőgyulladás.

Mikor sejthetjük, hogy baj van, és itt az ideje, hogy felkeressük az orvost?

Ha a fehér foltok csak alkalmi jelleggel tapasztalhatók, és/vagy a körömágy sérüléséhez kapcsolódnak, abban az esetben nincs szükség orvosi kezelésre. Azonban, ha a kiváltó ok ismeretlen, és a fehér foltok megjelenése gyakoribbá vagy súlyosabbá válik, mindenképp ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni.

Ha tovább olvasna a témában, érdekli a megelőzés is, kattintson IDE!

Forrás: divany.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #köröm |