Fontos fogaink egészsége

Ezért nem érdemes fogmosás nélkül elaludni

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.05. 15:49

Az esti elalvás előtt nem mindenkinek van már kedve, ereje kimenni a fürdőszobáig, hogy elővegye a fogkeféjét, és megmossa a fogát. Pedig nagyon is ajánlott lenne, hiszen minden egyes elmulasztott fogmosás rendkívül ártalmas.

Hirdetés

Az ajánlás úgy szól, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat, ez pedig nem véletlen! A reggeli fogmosást még csak-csak megejtjük, hiszen nem túl kellemes rossz lehelettel nekivágni a napnak, de este, a fáradtságra hivatkozva vannak, akik hajlamosak megfeledkezni erről a fontos kötelességről. Mi történhet, ha kihagyjuk a fogmosást, mielőtt aludni mennénk? Gondolhatjuk, hogy megússzuk annyival, hogy reggel rossz lehelettel ébredünk, ennél azonban sokkal többről van szó, nagyon ártalmas folyamatok zajlanak a háttérben, amelyeket nem lehet megakadályozni csupán annyival, hogy na, majd akkor reggel bepótoljuk az elmaradásunkat.

Az az igazság, hogy akárhányszor elmulasztjuk a fogmosást, lehetőséget adunk a baktériumoknak, hogy felhalmozódjanak a szánkban, lepedéket képezzenek, amely aztán nagyon hamar fogkővé fog keményedni.

A lepedék és a fogkő gyulladáshoz, fogínyvérzéshez, ínybetegségekhez vezethetnek. Roncsolódhat a fogainkat helyén tartó íny és csont is, s mindez akár a fogaink elvesztését is eredményezheti. Ha ez a folyamat elkezdődött, az fájdalommal járhat, és érdemes minél előbb fogorvost felkeresni, hogy elkerüljük a nagyobb bajt! Egyébként is ajánlott rendszeresen fogorvoshoz menni fogaink ellenőrzése végett, de mi magunk is sokat tehetünk azzal, ha nem hanyagoljuk el a fogmosást!

Forrás: glamour.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség |