Ősz a konyhában – Süssünk együtt!
Az őszi szünet kiváló lehetőséget nyújt gyermekeinknek a konyhában való ügyeskedésre. Ha érdeklődik, segítsünk, de engedjünk teret az önálló munkának. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a végeredmény.
Az őszi szünet kiváló lehetőséget nyújt gyermekeinknek a konyhában való ügyeskedésre. Ha érdeklődik, segítsünk, de engedjünk teret az önálló munkának. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a végeredmény.
A kijevi jércemell a klasszikus konyhaművészet egyik jól ismert fogása, amely most újragondolt formában térhet vissza a magyar asztalokra.
Néhány éve vendégségben kínáltak ezzel a péksüteménnyel. Íze különösen finom, állaga és külleme egyaránt tetszetős. Azonnal elkértem a receptet, kedves vendéglátóm pedig lelkesedésemet látva, csomagolt nekem. Kiderült, hogy másnap is tökéletes, ezért remek választás reggelire, tízóraira sőt akár hosszabb utazások szendvicsalapanyagaként is megállja a helyét.
Gyermekkoromat végigkísérte a keksztekercs. Először a nagyi konyhájában kóstolgattam egyre nagyobb lelkesedéssel.
Az ősz a gomba szezonja. Néhány esősebb nap után erdőn, mezőn járva a hozzáértők ízletes fajtákat gyűjthetnek. Piacokon, vásárcsarnokban ugyancsak többféléből válogathatunk, a termesztett csiperkéhez pedig a boltokban egész évben könnyen hozzájuthatunk.
Ha az olasz konyháról beszélünk, szinte mindenki arcán felderül a mosoly, amikor kimondjuk: lasagne. Bár elsőre a lasagne egy tipikusan olasz fogásnak tűnik, eredete több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori Görögországban már ismerték a „laganon” nevű lapos tésztát, amelyet később a rómaiak is átvettek, majd az évszázadok során finomodott a receptúra.
A cukros briós tejjel vagy kakaóval valószínűleg sokunk régi kedvence. Nekem nagy öröm, hogy a gyermekeim is rajonganak érte, így lelkiismeret-furdalás nélkül süthetem. Mert a bolti természetesen nyomába sem ér az otthoninak. Ráadásul egy jól sikerült kelt tésztás reggeli vagy tízórai a nehéznek ígérkező iskolai napokat is szebbé varázsolja.
Még tart a paradicsom szezonja, van időnk kitalálni, hogyan őrizhetjük meg legjobban a nyár ízeit a téli hónapokra. Aki szeret pizzát sütni és kedveli az olaszos tésztákat, érdemes pizzaszószt készítenie. Természetesen ebből is sokféle variáció létezik, mi a sütőben sült változatot kedveljük. Nincs vele túl sok tennivaló, egyszerűen elkészül és sokféle ételhez felhasználható.
Piros, édes, zamatos és fontos konyhai alapanyag. Természetesen a paradicsomról, a nyár egyik legsokoldalúbban felhasználható ajándékáról van szó.
Ezúttal egy igazi amerikai klasszikus kerül a grillrácsra: Hatt Róbert séf az Ízfaktor konyhájában szaftos pulled porkot, azaz tépett sertéshúst készít – lassan sült, füstös, omlós finomságot, amit lehetetlen nem szeretni!