Címke: kullancs
Hirdetés
Bajzát Zsuzsi 2023.04.28.

A tudatos állattartás nem szezonális

Míg korábban a tavasztól-őszig tartó időszakot neveztük kullancsszezonnak, ma már felelőtlenség lenne csak ilyenkor foglalkozni a védekezéssel. Az évek alatt annyit változtak a körülmények, hogy gyakorlatilag egész évben gondoskodnunk kell kedvencünk kullancsvédelméről.

Zombai-Kovács Ákos 2023.02.02.

Akár influenza, akár kullancs: fontos az oltás!

Békés mellett Győr-Moson-Sopron vármegyében dőltek ágynak a legtöbben influenzaszerű megbetegedéssel. A Győr+ Média által megkérdezett szakember szerint a mostani járvány okozta tünetekkel hosszabban kell otthon maradni, de a doktor a védőoltás beadását is javasolja. Nem csak az influenza, de a fertőzött kullancscsípés ellen is hatékony védelmet nyújt az oltás, ezt azonban egyelőre csak kevesen veszik igénybe Magyarországon.

Győr+ 2022.05.16.

Kullancsfertőzés: a megelőzés mindig egyszerűbb

Egyre melegszik az idő, zöldellnek a fák és egyre tovább lesz világos. Ám ez az időszak számos veszélyt rejt a társállatok számára, mellyel a gazdik nincsenek tisztában. Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora.

Tóth Vivien 2021.08.14.

Kullancs eltávolítása szakszerűen

Ma már szinte bárhol kerülhetünk kontaktba kullanccsal, az eltávolítása azonban sok embernek nehézséget okoz. Kirándulás után, de akár egy kerti munka végeztével is érdemes alaposan átvizsgálni a testünket és felkészültnek lenni, ha el kell távolítani bőrünkről élősködőt.

Szigethy Teodóra 2021.04.16.

A szokásosnál több kullancs lehet az idén

Országrésztől, városrésztől függetlenül számítanunk kell a kullancsok jelenlétére már tavasztól – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). S mivel viszonylag enyhe volt a tél, a kullancsok nagy része át tudott telelni – ezt már Földvári Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa nyilatkozta.

Dr. Sík Sándor állatorvos 2020.08.18.

A kullancsok a házi kedvenceket sem kímélik

Az általános felmelegedés okozta enyhe tél a kullancsok számára kedvezett, hiszen legutóbb sem érkeztek meg a „kemény mínuszok”, és így részükről is sikeres volt az áttelelés, akárcsak a szántóföldi kártevőknek.

Hirdetés