Zsugorodik a piac, drágulnak a használt autók

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.01.20. 14:31

Átlagosan 30-40%-al emelkedtek a használt autó árak 2021-ben. Ez annak köszönhető, hogy tavaly a járvány miatt 3.3 millióval kevesebb új gépkocsit gyártottak Európában. A szakemberek szerint, amíg tart a pandémia, addig az autógyártók és az autókereskedők helyzete kiszámíthatatlan marad.

Az egyik győri autókereskedésben is érezhető, hogy egyre szűkül a használt gépkocsik piaca. Ennek egyik oka az, hogy tavaly az autógyárak gyártósorairól sokkal kevesebb jármű gördült le.

„2021-ben 3.3 millió autóval gyártottak kevesebbet Európában. Ez egy óriási szám és ezeknek az autóknak a hiánya rányomta a bélyegét a használt autópiacra is” – beszélt a drágulás okairól Pulai Roland, autókereskedő.

Akik nem jutottak új autóhoz, a használt piacon kerestek 1-2 éves gépkocsikat. A nagy kereslet miatt emelkedtek az árak. Nehezítette a helyzetet, hogy a nagy autóflottával rendelkező vállalatok, bérautókkal foglalkozó cégek az új autók hiánya miatt nem tudták lecserélni járműveiket.

„Amíg tart a járvány, nem számíthatunk sok jóra. Lehet, hogy előfordulnak olyan időszakok, amikor tudnak új autókat szállítani a gyárak, de sajnos most úgy látom, hogy ebben az évben nem lesz áttörés. Az árakról annyit, hogy 30-40%-al lettek drágábbak a használt autók a tavalyi árakhoz képest. A statisztikák szerint az elmúlt évben egy 3.6 millió forint értékű használt autóért, most januárban 4.8 millió forintot kell fizetni. Az új autók piacán is hasonlóképpen alakultak a dolgok, és nem túlzás azt mondani, hogy milliókkal emelkedtek az árak.”

Magyarországon a gyenge forint és a szállítási költségek növekedése is jelentősen megdobta az autó árakat.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt