Zsigó Róbert: az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb célja az volt, hogy segítse a kistelepüléseket

MTI Fotó: MTI/Soós Lajos
2024.05.08. 14:05

Az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb célja az volt, hogy segítse a kistelepüléseket - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Taktaharkányban, ahol a Taktaharkányi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde bővítési munkálatait tekintette meg.

A kormány mindezt azért teszi, hogy az ilyen településeken élők is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat – emelte ki Zsigó Róbert. Megjegyezte, ennek a segítségnek a része a családok támogatása is, melyet azért tesznek, hogy minél több fiatal gyerekes család telepedjen le vidéki településen vagy maradjon ott és ott nevelje gyermekeit.

Zsigó Róbert kijelentette, a kormány 2010-ben “családbarát fordulatot” hajtott végre és olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel az volt a célja, hogy minél több vágyott gyerek megszülethessen. Hozzátette, ezen cél eléréséért az elmúlt tizennégy évben a kormány több mint harminc családtámogatási intézkedést hozott és kiemelte kiemelte, a gyerekek után járó adókedvezmények és az otthonteremtési támogatás mellett a bölcsődefejlesztési program is nagyon fontos a családok támogatása terén.

Zsigó Róbert elmondta, a program abban segíti a fiatal édesanyákat, hogy gyermekük megszületése után egy-két év múlva el tudjanak menni dolgozni úgy, hogy közben kisgyermekeiket megfelelő körülmények között, biztonságban tudhatják. Hangsúlyozta, az elmúlt egy évben Magyarországon ötezer bölcsődei férőhely készült el, így 2010-hez képest duplaannyi hely áll rendelkezésre a kisgyermekes családok számára, emellett idén áprilisban már 1155 településen volt biztosított a bölcsődei ellátás az országban, ami három és félszer annyi mint tizennégy évvel ezelőtt.

Zsigó Róbert ismertette, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg 3698 bölcsődei ellátást nyújtó férőhely működik 109 településen, míg korábban csak 29 helységen volt bölcsőde a vármegyében. Mindezek mellett a kormány az önkormányzatokat a bölcsődék fenntartásában is segíti, valamint az ott dolgozók anyagi megbecsülésében is léptek előre és a következő időszakban csak a vármegyében ötszáz bölcsődei férőhely elkészülésével és átadásával terveznek – mondta.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy a kormány egy előremutató családtámogatási rendszert alakított ki, melynek köszönhetően a vármegyében két és félszer annyi bölcsődei férőhely van most, mint 2010-ben. Hozzátette, választókerületében jelenleg tíz településen zajlik bölcsődei fejlesztés és az a tapasztalat, hogy “a bölcsődék hatalmas segítséget nyújtanak a szülőknek, a családoknak”.

Úgy fogalmazott, a térségben azért küzdenek, hogy a családoknak, a kisebbeknek és az idősebbeknek is élhető legyen a vidék, melyből Taktaharkány kiemelkedik, hiszen – mint mondta – a településre 2014 óta mintegy hatmilliárd forintnyi fejlesztés érkezett.

Szemán Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében arról számolt be, a bölcsődei fejlesztésre az önkormányzat összesen 173 millió 768 ezer forintot nyert el, melyből 136 millió 967 ezer forint európai uniós, 36 millió 800 ezer forint állami támogatás. Elmondta, a fejlesztésben az óvoda épületében egy ötvenkét négyzetméteres gyermekszobát alakítanak ki, a hozzá tartozó előtérrel, mosdókkal, raktárokkal és terasszal. A bölcsődei épületrészben tizennégy gyermek elhelyezésére lesz lehetőség – tette hozzá.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #támogatások | #vidékfejlesztés |