Hirdetés
Állatvédelem

Vigyázzunk a sünökre ősszel is!

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.09.21. 18:25

Az őszi kerti munkák során fokozott figyelmet kell szentelnünk a sünök védelmére. A sünik előszeretettel bújnak meg az avarokban, hogy téli álomra szenderülhessenek.

Hirdetés

Ne égessünk avart!

Hűvösre fordult az idő, így ahhoz hogy a sünök túléljék az időjárás viszontagságait, az avarok által nyújtott menedékbe húzódnak téli álmot aludni. Amennyiben kertes házban laksz, akkor önmagában káros az avarok felgyújtása, főleg ha az a süniknek ad otthont a téli hibernációra.

Hirdetés
Fotó: Pixabay

Legjobb, ha teljesen felhagyunk ezzel a káros szokással, és helyette az elszáradt növényzetet szétterítjük, ami lebomlása révén még táptalaj is lesz a földnek. 

A sünök biztonsága érdekében a rőzse és levélhalmokat ne vasvillával forgassuk, inkább egy életlen szerszám nyelével, vagy kertben használt kesztyűvel saját kezűleg. 

Fűnyíró, illetve fűkasza használata előtt is érdemes átvizsgálni a kertet, és meggyőződni arról, hogy nem bújt -e el valahol a kertben. Bár nagyon nehéz észrevenni őket, mert főleg éjszaka és hajnalban aktívak, érdemes figyelni a gömbölyded dolgokra amikről feltételezhető, hogy egy összegömbölyödött sün.

Teendők, ha sünt találtunk a kertben

Ha szeretnénk támogatni a kis állatot, hogy átvészelje a zord telet, akkor érdemes macskaeledelt és vizet kihelyezni nekik. Tejet tilos nekik adni, mivel hasmenést okoz náluk, ami egy ilyen kicsi állatnál végzetes is lehet.

Fotó: Pixabay

Győződjünk meg róla, hogy az állaton külsérelmi nyomok felfedezhetőek -e, illetve a járása nem -e bizonytalan, ami kihűlés gyanújára ad okot. Ebben az esetben felmelegített PET palackkal, vagy melegítőpárnával segíthetjük az állat túlélését. Ha vérző sebet, vagy egyéb külsérelmi nyomot vélünk felfedezni rajta, akkor állatorvos, vagy az állatkert segítségét kell kérni. 

A legtöbb süni ahogy bejut a kertünkbe, általában ki is barangol rajta, ha még nincs itt a téli álomnak az ideje. Ha szeretnéd viszont, hogy átteleljen nálad, akkor házilag is lehet sünházat építeni, vagy egy nyugodt sarokban némi avar kupacot meghagyni neki.

Ha kutyát tartasz, vagy egyszerűen csak nem szeretnél új lakót a kertedben, akkor olyan helyen engedd szabadjára, ahol nincs forgalmas úttest, és gazdag az aljnövényzet.

Fontos, hogy a sün védett állat, nem tartható házikedvencként, így mozgásában akadályozni, vagy az életét kioltani tilos!

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #kert | #ősz |
likeold
a fb oldalunkat