Március 15.

Varga Judit: A magyarság büszke forradalmára

Fotó: MTI/Vajda János
MTI
2022.03.14. 15:17

Március 15-ére mindannyian büszke szívvel tekintünk, ez az a nap, amikor a világ megtudta, hogyan mondják magyarul azt, hogy szabadság - mondta Varga Judit Kossuth Lajos szülőhelyén, Monokon hétfőn.

Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: március 15-ének számtalan hőse van, akik előtt évről évre fejet hajthatunk, köztük olyanok, akiknek nevét sosem ismerhettük meg, de ennek a napnak van egy olyan hőse is, akinek a nevét még a tengerentúlon is visszhangozzák.

Kossuth Lajos említése nélkül nem beszélhetünk nemzeti függetlenségről és önrendelkezésről, szabadságjogokról és polgári Magyarországról; rendíthetetlen államférfiként bátran és kitartóan küzdött a császári hatalommal szemben hazánkért, a magyar nép szabad akaratáért – mondta.

Azt is mondta, büszke lehet Monok, hogy ilyen kiváló férfit adott e hazának.

“Hálával tartozunk Kossuthnak és társainak, hogy ma is azt mondhatjuk a magyar népre, hogy egy szabad, európai nemzet. Szabad és független, mert a függetlenségünket soha, egy pillanatra sem szabad elengednünk” – fogalmazott az igazságügyi miniszter. A jelenről szólva azt mondta: nehéz időket élünk, válságból válságba sodródik a világ, mire megszelídült a vírus, a közvetlen szomszédunkban tört ki háború, nincs könnyű helyzetben a magyar ember, nincs könnyű helyzetben Európa sem.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #március15 | #ünnep |