Hirdetés

Újabb “gépszörny” jelent meg a hazai közutakon

Közút
2020.05.23. 09:38

A MOL Nyrt. poliol üzeméhez szükséges újabb vegyipari berendezést szállítottak Tiszaújvárosba. Az útvonalengedély alapján minden eddiginél nagyobb, 544 tonnás össztömegű jármű mozgatásáról kellett gondoskodnia projektben résztvevőknek.

Hirdetés

Az óriási, 7,9 méter magas, 7,5 méter széles és 30,5 méter hosszú jármű ezúttal is egy speciális, önjáró moduláris szállítóeszközön, 18 tengelyen mozgatták. Bár országos közúton mindössze 4 kilométert tett meg, de így is távhővezetéket, jelzőtáblákat kellett elbontani, átépíteni, az út felett átívelő elektromos vezetékeket áramtalanították, sőt két híd teherbírását is növelni kellett alátámasztásokkal, hogy elbírja a hatalmas súlyt.

Ugyanakkor nemcsak a vegyipari torony rendelkezik hihetetlen adatokkal: a rakodáshoz összeépített daru összsúlya 1000 tonna, ebből 655 tonna az ellensúly. A főgém hossza 49 méter, a névleges teherbírása, vagyis emelési súlya 750 tonna. A daru felállítása és leszerelése 1-1 hetet vesz igénybe, összesen 40 db trélerrel és kamionnal szállítják.

Hirdetés

Ez a rakomány az egyike volt az utolsó háromnak, amit ezzel a speciális önjáró járművel szállítottak, a munka ezzel itt befejeződött, a tengelyeket 8 tréleren szállítják vissza.

Kapcsolódó témák: #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat