Új családpolitikai intézkedéseket hoz a kormány

Győr+ Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2023.09.13. 16:43

„Mit miért tesz a kormány?" címmel tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A szokásos, csütörtöki időpont helyett azért van szerdán a Kormányinfó, hogy az idei Demográfiai Csúcsról ne tereljék el a figyelmet.

Gulyás Gergely a holnapi Demográfiai Csúcsról elmondta: ez a kérdés ma Európában nem kap súlyának megfelelő figyelmet. A miniszter részletezte, hogy számtalan külföldi vendég lesz jelen. Beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is.

A miniszter az elmúlt évtized eredményeiről két megállapítást tett: jelentős előrelépést sikerült elérni, de még nem tartanak ott, ahol szeretnének. 1,23 század volt a termékenységi arányszám amikor átvették a kormányzást, ez 2021 végére 1,59-re emelkedett, ez az Európai Unióban a legmagasabb növekedés jelenleg, mögöttünk Csehország áll. Gulyás Gergely elmondta azt is, ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg 2011 és 2021 között.

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a kormány tárgyalta az ukrán gabonabehozatal helyzetét, a behozatali tilalom szeptember 15-vel lejár. A kormány már korábban döntött, hogy ha az Európai Bizottság ezt nem hosszabbítja ezt meg, akkor nemzeti hatáskörben magyar kormány dönt erről. „Jobb lenne, ha olyan megoldást találnánk, ami megfelel az eredeti célnak” – összegezte.

Gulyás Gergely az inflációról azt mondta: a legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkentsék. „Ez reális, novemberre sikerülhet, de az október sem lehetetlen” – emelte ki. A miniszter szerint aggasztó jelek is vannak, amelyek az üzemanyagárak emelkedésével függnek össze, ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül. 

Szentkirályi Alexandra külön gratulált a Törökországban sikeres mentőexpedíciót végzett magyaroknak, akik 1040 méteres mélységből hoztak fel és mentettek meg egy barlangász-kutatót.

Az üzemanyagárakkal kapcsolatos kérdés érkezett Gulyás Gergelyhez, aki kiemelte: egyféleképp tudnak küzdeni ezzel, ha mind Keletre, mind Nyugatra független lesz az ország, és nem egy-egy szomszédtól függ az, hogy milyen áron tud az ország üzemanyaghoz jutni.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ratifikáljuk a NATO-csatlakozásukat, ha igaz, hogy egy állami iskolában gyerekeknek a magyar demokráciát támadó videót mutatnak be. 

Az inflációról és az árfigyelő rendszerről azt mondta Szentkirályi Alexandra, hogy a felhasználók több, mint 4 percet töltenek el az oldalon, és nagy mértékben erősíti a versenyt a boltok között az oldal. Eddig 1,2 millióan keresték fel a honlapot és „60 termékből 55-ben csökkentek a megfigyelt termékek árai, összesen 7 százalékkal”.

„A multik nem nyerészkedhetnek a magyar emberek rovására” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a nyugdíjkorrekcióról elmondta, törvény szabályozza ezt, szeptember végéig a kormány ennek mértékéről is tud dönteni.

Előbb lefasisztázták az 56-os magyar forradalom és szabadságharc résztvevőit egy orosz tankönyben, majd Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon hibának nevezte, hogy 56-ban tankokat küldtek Magyarországra. Mi a magyar kormány álláspontja? Hogyan értékelik Putyin szavait és a tankönyvet? – kérdeztük a minisztertől.

Jó lenne, ha az orosz elnök szavai jelennének meg az orosz történelemkönyvekben is – válaszolta Gulyás Gergely.