Úgy tankolunk, mintha nem lenne holnap

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2022.07.10. 17:18

Az üzemanyagárstop rendkívüli keresletet eredményezett a benzinkutakon - olyat, amekkorát még a járvány utáni visszapattanás sem hozott - számolt be róla a napi.hu.

A lap elemzése szerint idén májusban több benzin fogyott, mint 2019 augusztusában, amikor jellemzően a legtöbben tankolnak. A gázolajfogyasztás márciusban átlépte a 400 millió litert, amelyre eddig nem volt példa.

A NAV adatai szerint a hazai kutak benzinforgalma márciusban 31 százalékkal emelkedett éves bázison, amely rendkívül magas szám, ennél csak 2021 áprilisában láthattunk komolyabb emelkedést, de ott a járvány miatti alacsony bázis volt az ok. Az áprilisi 19,3 százalékos és a májusi 10,3 százalékos többlet is szokatlanul magas.

Májusban 189,6 millió liter benzin fogyott, amely több mint a 2019 augusztusi, vagyis nyári főszezoni mennyiség (186,2 millió). Mostanra a 12 havi gördülő (az adott és a megelőző 11 hónap adata) magyar benzinfogyasztás masszívan 2 milliárd liter fölött van, amelyre korábban nem volt példa. Az ugyanakkor borítékolható, hogy az infláció és a külföldiek kizárása a hatósági árból az év további részében visszaveti majd ezt a lendületet.

A gázolaj esetében ha lehet, még látványosabb a változás. Márciusban majdnem 36 százalékkal nőtt a fogyasztás, majd 21 százalék és 28,4 százalék volt az éves bázisú többlet. A májussal végződő 12 hónapban több mint 4 milliárd liter gázolaj fogyott, amely példátlan Magyarországon.

Az évesített üzemanyag-fogyasztás idén májusban meghaladta a 6,1 milliárd literes összeget, amely rekorddöntés.


A teljes cikket ITT olvashatja.


Forrás: napi.hu

Kapcsolódó témák: #üzemanyag | #üzemanyagár-stop |