Hirdetés

Továbbra is maradhat a veszélyhelyzet

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Győr+
2021.09.15. 10:46

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott szeptember 15-én, szerda délelőtt 10:30-kor.

Hirdetés

Elsőként Gulyás Gergely arról számolt be, hogy a kormány járványügyi helyzetértékelést tartott. Elhangzott, hogy a negyedik és a következő hullámok el fognak térni a korábbaktól, s történik ez azért, mert az oltás alapvető védettséget ad. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Amely 4 hónap után lehetséges – orvosi javaslatra korábban is – és mindenki kérvényezheti. „Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa” – jelentette ki a miniszter. 

Adatokat is megosztott Gulyás Gergely, mely szerint 400 ezer 60 év feletti nem élt az oltás lehetőségével, ezért őket arra kétik, hogy ezt tegyék meg! Elhangzott, hogy a magyar statisztikákban azok is az áldozatok között szerepenek, akik elsődlegesen nem a koronavírus miatt haltak meg.

Hirdetés

„A veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri a kormány, január 1-ig” – emelte ki Gulyás Gergely.

Erre azért van szükség, hogy a kormány gyors reagálási képessége megmaradjon, mivel arra számítanak, hogy nőni fognak az esetszámok. Viszont az oltásoknak köszönhetően jóval kevesebben kerülnek majd kórházba vagy lélegeztető gépre, mint a korábbi hullámok során.

A miniszter arról is beszélt, hogy folyamatosak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről, amely bizonyos ágazatokat érint, de ezekről konkrét döntés nincsen. „Nem kizárt az, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet. – mondta.

Az oltóanyagok mennyiségére is kitért Gulyás Gergely, és elmondta: „bőven van elegendő oltóanyag” . Számszerűsítette is: Pfizerből és Modernából 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Sinopharmból több mint 2 millió vakcina áll rendelkezésre. Elhangzott, hogy a 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer-oltásokból rendelni fog Magyarország.

A Miniszterelnökség vezetője hatalmas sikerként értékelte a budapesti eucharisztikus kongresszust, és kiemelte: „ritka, hogy egy pápa személyesen megjelenik.”

Megemlítette a nemzeti konzultáció eredményét is, amelyből kiderült: a válaszadók 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett, amelyről folyamatosak a tárgyalások. Gulyás Gergely kiemelte: kimagasló eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha ez sikerülne, akkor januártól több lesz a minimálbér, mint az átlagbér Gyurcsány alatt – hangsúlyozta.

Korábban már bejelentették a hitelmoratórium folytatását és most a Kormányinfó során is szó esett a témáról: Gulyás Gergely elmondta: „személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bent maradni a hitelmoratóriumban. A jelentkezés határideje: október 31.”

Elhangzott, hogy soha ennyien még nem dolgoztak Magyarországon, ami számszerűsítve annyit jelent, hogy napjainkban 4,704 millióan dolgoznak. Ebből kiindulva a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

A Kormányinfo témái eddig tartottak, innentől az újságírói kérdésekre volt lehetőség, amelyek során többek között elhangzott az is, hogy egyes források szerint a Ferenc pápa és a Magyar Kormány között feszültség volt a őpápalátogatás során. Gulyás Gergely erre a felvetésre reagálva kategórikusan kijelentette: „Hazugság, hogy a kormány és Ferenc pápa között feszültség lett volna.”

Elhangzott az is, hogy „a pápa egyértelművé tette, hogy milyen fontos a magyar családpolitika”, majd kiegészítette azzal, hogy az EP-ben megszületett határozatoknak nincsen jelentőségük, így az azonos neműek házassága esetében sincsen.

Fontos témát, a digitális oktatás kérdését feszegette az egyik újságírói kérdés, amelyre válaszolva a miniszter elmondta: „Most általános tilalom van a digitális oktatást érintően, de ha a járványhelyzet olyan mértékben romlik, hogy be kell avatkozni, akkor lépni fog” Hangsúlyozta: abból indulnak ki, hogy nem kell iskolákat bezárni.

Gulyás Gergely azt is kiemelte, hogy az egészség, és az emberei élet védelme a legfőbb szempont a járványügyi védekezés során.

Kapcsolódó témák: #belpolitika | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat